În Oradea se potriveşte perfect parafraza unor versuri pentru care pe vremuri primeai sigur 5 ani la Canal: "Comuniştii, ţărăniştii / Au luat pielea de pe noi / Dar veniră liberalii / Şi ne-au dat-o înapoi".

Oradea a ajuns printre oraşele cu cele mai mari impozite şi taxe. Nimic de zis, banii se văd în obiectivele noi apărute, dar parcă deja e prea mult pentru generaţia asta. Primăria se dovedeşte extrem de inventivă atunci când e vorba de strâns banii. Unde aţi mai auzit să se aplice impozitarea de tip "curţi construcţii"? Ori supraimpozitarea pe spaţiul comercial gol?

N-am zis nimic când s-au introdus amenzile pentru parcare. Oamenii trebuie obişnuiţi cu ideea că, dacă ai bani de maşină, nu se poate să n-ai şi de parcare. Câtă vreme amenzile erau cu rol "educativ", totul era în regulă. Dar amenda a crescut nepermis de mult, la 140 lei azi, ceea ce demonstrează că ea are, de fapt, scopul de a burduşi nesătula municipalitate.

Bugetul oraşului creşte natural cu 7-10% anual, asta însemnând tot mai mulţi bani în vistierie, prin urmare o asemenea creştere a impozitelor, de 20%, nu era strict necesară. Asta, chiar dacă politrucii de la Bucureşti ne iau banii, noaptea ca hoţii, pentru a-i trimite asistaţilor.

Până la urmă, atractivitatea unui oraş constă şi în modul în care administraţia îşi tratează cetăţenii. Dar cine din Primărie are curajul să-i spună lui Ilie Bolojan că dorinţa orădenilor este să înceapă să se simtă bine în oraşul lor, nu să fie trataţi exclusiv ca o vacă de muls?