Vinerea trecută, şeful Poliţiei de Frontieră Române, orădeanul Ioan Buda, a dat o veste mare: după o întâlnire cu omologul de la Budapesta, a decis deschiderea "ocazională" a unui nou punct de trecere a frontierei în Bihor, la Santăul Mare, exclusiv pentru "efectuarea unor transporturi de materiale de construcţii" necesare construirii autostrăzii din Ungaria. Nimic rău până aici, dar asta numai dacă avem memorie de efemeridă şi nu ne amintim câteva detalii poate, totuşi, relevante.

În primul rând, că de fiecare dată când autorităţile din ţara vecină şi prietenă decid să închidă traficul greu pe propriul teritoriu sau să amplifice lentoarea şi minuţiozitatea controalelor vamale, în Oradea se formează pe Şoseaua Borşului nesfârşite coloane de camioane şi autoturisme care nu doar pun la grea încercare mii de bihoreni care lucrează în Parcul Industrial, ci şi pe toţi participanţii la trafic în pericol de accidentare.

Mai grav e, încă, fondul problemei. Şi anume că în timp ce Ungaria dominată de FIDESZ absoarbe fonduri UE consistente pentru a-şi face autostradă spre Transilvania, România controlată de PSD face un singur lucru: furnizează "la export" strict materie primă. De data asta balastru, dar acelaşi lucru îl făcea în epoca Iliescu-Năstase cu pădurile oferite Schweighofer şi cu Petromul dat OMV. În noua eră Dragnea-Tăriceanu, la fel se pregăteşte să facă şi cu gazul din Marea Neagră, oferit nu industriei româneşti, ci celei din Ungaria şi din Austria.

În timp ce mai-marii de pe Dâmboviţa se întrec în gesturi ba de curtoazie (cazul exportului de pietriş printr-un punct de frontieră anume deschis), ba de vânzare păguboasă, fără niciun câştig pentru propria economie (situaţia exportului de gaz), se împlineşte aproape un deceniu de la abandonarea lucrărilor pe tronsonul bihorean al Autostrăzii Transilvania, în legătură cu care în campania din 2016 bannerele PSD ne îndemnau să îndrăznim a crede că vor fi reluate de îndată ce se termină numărătoarea voturilor.

Cu două săptămâni în urmă, sute de români porneau din Iaşi şi din multe alte oraşe ale Moldovei ca să protesteze la Bucureşti împotriva sărăciei la care sunt condamnaţi prin lipsa unei şosele care să-i unească de Vestul României şi de Europa. Ştiţi ce s-a întâmplat: Poliţia şi Jandarmeria i-au şicanat pe tot traseul, iar apoi au fost împiedicaţi să intre în Capitală pe motiv că perturbau publicul adunat la Antipa să se bucure, pe gratis, de Noaptea Muzeelor.

Sigur, ne putem întreba de ce sâmbăta trecută, în schimb, toate instituţiile au fost mobilizate exemplar pentru reuşita mitingului PSD "împotriva abuzurilor", dar pun pariu că n-o să ne răspundă niciun guvernant. Dacă nu dau seamă Justiţiei după ce au călărit-o, de ce ar face-o unor simpli cetăţeni?...