Prea multă lume nu a auzit de Adrian Berinde! Nici nu prea avea cum, din moment ce singurul post de radio care îi mai scapă câte o melodie în eter este România Cultural. În Oradea, Radio Transilvania, ce îl mai difuza sporadic, și-a banalizat grila de programe la fel ca restul radiourilor comerciale, iar singurul post românesc ce difuzează exclusiv muzică românească, Național FM, pornit tot din Oradea, nu are și nu a avut niciodată o melodie de Adrian Berinde în playlist.

Adrian Berinde a fost pictor, poet și muzician, unul dintre cei mai complecși artiști români contemporani. A regizat un spectacol de teatru, a scos o carte, a fost manager cultural al unui club exclusivist din București. Într-o societate cu un sistem de valori corect, ar fi fost poate la fel de cunoscut ca Leonard Cohen, un artist pe care îl respecta enorm. În Oradea, orașul în care s-a născut, Adrian Berinde a cântat o singură dată, pe la sfârșitul anilor ’90. Organizatorilor de concerte de aici nu le-a plăcut muzica lui, nici directorilor de programe de radio care fac playlistul după preferințele lor și ale caselor de discuri.

Adrian Berinde ar putea fi descris pe scurt prin titlurile câtorva dintre cele 8 albume înregistrate din 1995 încoace. A fost Absent (a emigrat în Elveția în anii '80 și s-a întors în anii '90), a fost Vertical (nu a făcut niciodată compromisuri artistice, a făcut exact ceea ce a vrut și ce a simțit), a fost Captiv În Inutil (s-a încăpățânat să trăiască în disfuncționalitățile de aici și să se lupte cu absurdul considerat firesc), a fost propriul său Arcan (după luptele cu boala din ultimii ani, ajunsese un soi de alchimist al gândurilor și filosofiei, cu o înțelegere unică și foarte complicată asupra vieții).

Nu a fost folkist, după cum au titrat multe publicații online, deși cânta la chitară acustică și își compunea singur textele și melodiile. Nu a murit într-o clinică din Germania, ci într-un spital din Brașov. (În Germania a fost la tratament de mai multe ori sperând că va reuși să învingă boala bolilor fără scăpare.) Nu a cântat în spectacolul Varekai al companiei Cirque du Soleil, deși a fost selectat împreună cu Ada Milea să facă parte din distribuție. Au plecat amândoi în Canada pentru repetiții, dar au renunțat după câteva luni, când și-au dat seama că nu li se potrivește.

Pe lângă un artist complet și un om ultra-inteligent, Adrian Berinde a mai fost un mare luptător și un mare norocos. A trecut printr-un transplant de ficat, a scăpat dintr-o septicemie și a învins temporar un cancer la prostată, care s-a întors, însă, într-o formă mult mai gravă. Respectat de toată suflarea artistică românească, Berinde a fost captiv într-o nemeritată nișă. Poate că abia acum, după ce a închis ochii, Adrian Berinde a bifat și ultima condiție pentru a deveni celebru într-o țară pe care nu a înțeles-o și care nu l-a înțeles.