Un video care a circulat agresiv pe internet, în special pe reţelele de socializare, arată cum un chinez modelează plastic cald într-un vas cu apă, îl amestecă cu vopsea verde deschis şi, după câteva secunde, creează... o varză!

O finisează, îi dă forma naturală şi apoi o taie în două. Varza arată 100% real. Câteva dintre mesajele care au însoţit acest material: "Varză falsă în magazine!", "Chinezii ne vând varză de plastic", "Mâncăruri chinezeşti care te pot ucide".

Teoriile moderne de comunicare în masă spun că mai important decât produsul mediatic în sine este amploarea cu care se răspândeşte. În cazul filmării cu varza de plastic, oamenii au împrăştiat-o cu o ardoare demnă de cazuri mai bune.

Au apăsat butonul share cu furie, cu revoltă, cu dispreţ, dar şi cu senzaţia că fac un bine umanităţii. Haiducii moderni din faţa tastaturii au sărit în ajutorul celor mulţi şi nevinovaţi şi i-au avertizat să nu se sinucidă mâncând varză din plastic.

Dar nimeni n-a mâncat şi nici nu va mânca vreodată varză de plastic. O logică simplă şi câteva cunoştinţe elementare ar fi fost suficiente pentru a aprinde beculeţul roşu.

Din nefericire, cei mai mulţi oameni nu au avut dubii sau întrebări. Nu s-au întrebat de ce ar hrăni chinezii pe cineva cu plastic, nici dacă din punct de vedere economic varza din plastic nu e cumva mult mai scumpă decât cea reală, deci profund nerentabilă. Pur şi simplu au împrăştiat minciuna şi dezinformarea şi au dat o mână de ajutor la creşterea nivelului de paranoia la nivel global.

De cele mai multe ori, adevărul se găseşte tot acolo de unde vine şi minciuna, adică pe internet. Dacă ar fi avut dubii, oamenii ar fi putut afla că în Asia, mai ales în zonele turistice, multe restaurante afişează în vitrine mostre ale mâncărurilor pe care le servesc. Cum străinii nu sunt familiarizaţi cu denumirile acestora, o reprezentare "unu la unu" îi lămureşte mai repede şi le scoate mai uşor banii din buzunar.

Bucatele din vitrine arată de parcă ar fi fost preparate acum 5 minute. Orez, bucăţele de pui sau somon, ouă, varză, morcovi, creveţi, conopidă, broccoli, fructe de mare, toate arată incredibil de real, doar că sunt făcute din plastic.

Degeaba au încercat unii să posteze ulterior mesaje prin care să lămurească populaţia. Răul fusese deja făcut. Chinezii mai făcuseră un pas spre dominaţia mondială, iar atentatul global la sănătatea publică era cu un pas mai aproape de lovitura finală. Bietul chinez din imagini a fost privit ca un şarlatan fără scrupule, nicidecum drept un artist extraordinar de talentat.

Bezna gândirii a mai făcut nişte victime odată cu cazul verzei din plastic, în timp ce alţii s-au distrat copios. În oceanul tot mai mare de dezinformare şi intoxicare în care trăim, informaţiile trebuie verificate înainte de a fi date mai departe. Aşa că, oameni buni, vă rog să nu mai credeţi orice! Nici măcar articolul ăsta.