Clopoţelul sună, începe ora de română. Elevii se aşază în bănci, îşi scot telefoanele mobile, pornesc conexiunea la internet şi încep să rezolve exerciţii de gramatică.

Nu este o scenă imaginată, ci una adesea întâlnită la Şcoala Gimnazială Oltea Doamna din Oradea. Profesoara Mirela Tanc ştie că elevii de astăzi au nevoie de metode didactice moderne, aşa că la orele ei scrisul la tablă se îmbină cu lecţiile online.

Pentru eforturile şi rezultatele sale, gigantul IT Microsoft a numit-o cea mai eficientă profesoară din Europa Centrală de Est, a fost de două ori nominalizată la "Oscarul" dascălilor, iar recent a fost numită unul dintre cei mai inovativi 9 profesori din lume.

Lecţii Microsoft

Cuvinte precum Minecraft, Kahoot ori Skype se aud des la orele de limba română predate de Mirela Tanc. Titulară în învăţământ de 19 ani, profesoara a descoperit în urmă cu doi ani că obţine mai uşor atenţia elevilor cu ajutorul aplicaţiilor online.

"În 2016 am primit la şcoală vizita unei delegaţii de profesori şi elevi din India, iar profesoara Rashmi Kathuria m-a iniţiat şi mi-a deschis ochii şi inima spre Platforma Microsoft Education", explică Mirela. Concret, prin Microsoft Education, dascăli din toată lumea au la dispoziţie, gratuit, o multitudine de cursuri, aplicaţii, dar şi studii care îi ajută să-şi înţeleagă mai bine elevii.

Iniţierea n-a fost tocmai uşoară: cunoştea engleza la nivel minim, iar aplicaţiile sunt dedicate disciplinelor universale, precum matematica, fizica şi geografia. "După ce îmi traduc informaţiile, trebuie să le reinventez, adaptându-le la disciplina mea, limba şi literatura română", spune profesoara.

A găsit însă soluţii, astfel că elevii ei au intrat în conversaţii pe Skype cu scriitori şi jurnalişti din America, au aflat ce tradiţii se respectă la nunţile din Malaezia de la o profesoară din această ţară şi au dezbătut problema schimbărilor climatice cu colegi din 69 de ţări. "Microsoft mi-a adus lumea întreagă în clasă", concluzionează profesoara.

Cu Minecraft şi Kahoot

Desigur, elevii sunt şi mai încântaţi când au prilejul să-şi folosească telefonul mobil pentru lecţii. De pildă, când trebuie să recreeze scene din basmele sau nuvelele învăţate la clasă în Minecraft, un joc celebru între adolescenţii de azi. "Pentru a putea face asta, au fost nevoiţi să se documenteze, să citească. Mi-am atins scopul", spune Mirela. De asemenea, elevilor le place mult aplicaţia Kahoot, un fel de joc Trivia în reţea, în care fiecare trebuie să răspundă rapid la o serie de întrebări de gramatică. Fiecare răspuns corect le aduce puncte, iar la finalul rundei află, pe loc, câştigătorii.

"Elevii născuţi în epoca hyperlinkului şi a căutării instantanee pe Google tind să-şi piardă repede răbdarea în faţa unor profesori care dictează din manuale şi din cărţi, care n-au cunoscut încă revoluţia multimedia. Vă puteţi imagina cât de "slow-motion" trebuie să li se pară o oră de 50 de minute de expunere, când ei nu mai au răbdare să vizioneze un clip video de 5 minute?", zice Mirela.

Tocmai pentru că a înţeles cât de diferiţi sunt copiii de azi, profesoara a încercat să ţină pasul cu ei, iar pe lângă lecţiile Microsoft, studiate în timpul liber, a urmat şi un curs online al Universităţii Harvard, plătit din buzunarul propriu. "Scopul este ca elevii mei să aibă rezultate bune. Şi au: anul trecut, la Evaluarea Naţională, 11 elevi au avut 10 curat la română, iar alţi 30 note între 9 şi 10".

Convinsă că şi alţi colegi ar putea îmbrăţişa lecţiile digitale, Mirela le oferă sfaturi tuturor celor care o întreabă, indiferent că sunt orădeni ori din străinătate. De altfel, în urmă cu două săptămâni a avut o prezentare pe tema Microsoft Education la seminarul "Profesorul secolului XXI - metode de bună practică", organizat de Şcoala Oltea Doamna.

Nominalizată la "Oscar"

Activitatea ei intensă i-a determinat pe reprezentanţii Microsoft să o numească nu doar expert şi trainer, ci şi singurul "Microsoft Educator Spotlight" din Europa Centrală şi de Est, o certificare care atestă cât de dedicată şi eficientă este în predarea lecţiilor cu ajutorul tehnologiei moderne.

Anul acesta, Mirela s-a numărat între cei 9 profesori din lume câştigători ai premiului "Global e-Innovation", oferit de o fundaţie din India, iar în ultimii doi ani a fost între cei 50 pedagogi nominalizaţi la premiul The Global Teacher, un fel de Oscar al profesorilor.

Graţie reuşitelor, Mirela se află săptămâna aceasta în Singapore, la un summit internaţional organizat de Microsoft pentru educatori, fiind singura invitată din România, alături de 300 de profesori de pe toate continentele. De acolo, profesoara va zbura la Dubai, unde va participa la "Global Education and Skills Forum", un alt eveniment de prestigiu care în anii anteriori a avut invitaţi precum Bill Clinton ori Tony Blair.

Mirela e convinsă că de la amândouă evenimentele va avea multe de învăţat şi că se va reîntoarce la elevii săi şi mai pregătită să-i înţeleagă. Şi, astfel, să-i ajute să înveţe...