Cinci care alegorice, între care unul care reprezintă teatrele din Oradea şi Debreţin şi unul inspirat de tradiţiile viticole din Valea Ierului, au parcurs, marţi, traseul dintre Bulevardul Decebal şi Piaţa Unirii, însoţite de un alai format din cântăreţi, dansatori, majorete, husari şi arcaşi.

Cum parada a fost programată la ora 14, în plină zi, tinerii şi copiii din alai au fost nevoiţi să danseze, în mers, pe o temperatură de peste 35 de grade Celsius. Au făcut-o, totuşi, cu zâmbetul pe buze, fiind însoţiţi de coregrafi şi coordonatori pregătiţi cu flacoane cu apă.

În ciuda orei nepotrivite alese pentru defilare, sute de orădeni au aşteptat carele pe traseu şi în Piaţa Unirii, făcând fotografii şi selfie-uri cu acestea.

Alaiul a fost deschis de patru husari, urmaţi de arcaşi şi, mai apoi, de tinerii din Ansamblul Bihorul, care au cântat şi chiuit, îmbrăcaţi în costume tradiţionale specifice judeţului nostru.

Primul car a fost cel realizat în comun de Oradea şi Debreţin, care pe o parte reproduce faţada Teatrului din Oradea, iar pe cealaltă faţada Teatrului din Debreţin. Al doilea car din alai a fost cel cu coroana Sfântului Ştefan, care se realizează în fiecare an la Carnavalul Florilor din Debreţin, iar cel de-al treilea carul realizat în comun de autorităţile judeţene din Bihor şi Hajdu-Bihar, inspirat de tradiţiile viticole din Valea Ierului. Din flori a fost realizat un cuplu care dansează, pe muzica unui highidiş, şi el tot din flori, în timp ce un alt viticultor şade pe un butoi.

În caravană au mai fost şi carele realizate de Aquaticum Debreţin şi centrul comercial Forum Debreţin, primul care ilustrează o familie distrându-se în aquapark, iar al doilea un tort, baloane şi inimioare, alături de mesajul "La mulţi ani!", scris în ungureşte.

Carele rămân parcate în Piaţa Unirii până la ora 22.30. De la ora 20, orădenii sunt aşteptaţi să asiste la un concert susţinut, în premieră la Oradea, de Orchestra Simfonică Ţigănească din Budapesta, care are în componenţă 100 de muzicieni.

Carnvalul Florilor este organizat în Oradea de Asociația pentru Promovarea Turismului în Oradea și Regiune, din subordinea Primăriei, și Consiliul Județean Bihor, prin Fundația Euroregiunea Bihor - Hajdu Bihar. Festivalul din Oradea este o versiune mai mică a tradiționalului Carnval al Florilor din Debrețin.