Aproape o sută de orădeni s-au înghesuit, duminică, în librăria Humanitas, la lansarea de carte scrisă de jurnaliştii emisiunii "România, te iubesc!". Cartea cuprinde cele mai bune anchete şi reportaje din cele zece sezoane ale emisiunii, iar Alex Dima a ţinut să sublinieze faptul că Oradea este un exemplu pozitiv pentru restul oraşelor din ţară.

"Poporul deţine puterea!"

Zeci de orădeni, de toate vârstele, au umplut librăria, dornici să-i asculte pe jurnaliştii din echipa "România, te iubesc!" dar şi pentru a le cumpăra cartea. De altfel, toate cele aproape 150 de exemplare din carte existente în librărie s-au vândut cu ocazia acestui eveniment. 

La lansare au fost prezenţi toţi cei cinci autori: Paula Herlo, Cosmin Savu, Rareş Năstase, Alex Dima şi Paul Angelescu. Spre dezamăgirea unor orădeni, a lipsit Cristian Leonte, cel care a scris şi prefaţa cărţii. 

"Acum un an, am primit oferta celor de la Humanitas de a lansa o carte care să cuprindă cele mai importante reportaje şi anchete ale echipei. A fost o provocare pentru noi să scriem toate reportajele şi să le aducem la zi", a spus Rareş Năstase.

Cartea cuprinde mai multe anchete şi reportaje din cele 333 de episoade ale emisiunii, subiectele fiind alese în funcţie de impactul pe care l-au avut asupra cetăţenilor şi asupra conducerii.

"«România, te iubesc!» v-a spus des în aceşti ani că poporul român deţine puterea şi nu cei de la conducere. Acest lucru mi-a fost confirmat de numărul mare de donatori, mai exact 250.000 de oameni care azi construiesc un spital. Poate după această reuşită, ne vom apuca să construim singuri şcoli, autostrăzi şi într-un final va ajunge cine trebuie la guvernare", a susţinut Paula Herlo, amintind astfel că jurnaliştii sunt implicaţi în acest ambiţios proiect, alături de românii dornici să producă o schimbare în ţară.

"Am fost în vară la Băile Felix"

Reporterul Alex Dima a ţinut să sublinieze faptul că în carte sunt descrise multe părţi proaste ale ţării, dar şi soluţii, amintind în acest context de episodul "Rai şi iad", în care a prezentat şi Oradea. "Aici (n.r. la Oradea) este dovada că se poate. Chiar am fost în vară aici, în Băile Felix să-mi repar spatele" , a recunoscut jurnalistul.

Episodul despre Oradea nu se regăseşte în carte. În schimb, jurnaliştii au scris despre "Căile Furate Române", despre contrabanda cu ţigări sau dispariţia flotei de pescuit oceanic a ţării.

La final, reporterii au dezvăluit subiectul emisiunii de săptămâna aceasta şi anume povestea unor români de succes. Arătând că, deşi sunt acuzaţi că pun doar "întrebări negative", prezintă în emisiune şi modele de urmat. 

Cu răbdare, după ce au răspuns şi la întrebări, cei cinci jurnalişti au oferit autografe tuturor orădenilor, la fel cum s-au pozat cu toţi doritorii. Aproape fiecare orădean care a trecut prin faţa autorilor cărţii i-a lăudat, cei mai mulţi susţinând că se uită la fiecare episod al emisiunii.

Cartea "România, te iubesc" va putea fi cumpărată la preţul de 50 lei din librărie, imediat după refacerea stocului, sau de pe site-ul Humanitas.