Festivalul "Asta-i datina străveche" a strâns în acest an 12 ansambluri din mai toată ţara care au colindat, vineri după-amiaza, pe mai multe străzi ale oraşului trecând şi pe la câteva instituţii. Copilaşii au purtat costume tradiţionale din zonele pe care le reprezintă.

După ce au trecut pe la Prefectură, Primărie şi Biserica cu Lună, micuţii colindători au urcat pe scena Casei de Cultură a Sindicatelor, unde au prezentat tradiţiile din străbuni.

Colinde şi cozonaci

Cea de-a VIII-a ediţie a festivalului "Asta-i datina străveche", organizat de Crina Dobocan, preşedintele Asociaţiei Pro Bambini, prof. Valeria Bunica directorul executiv în asociaţie, şi prof. Stela Tăut, director proiecte şi programe în cadrul asociaţiei, a început în acest an cu parada portului popular ce a adunat 12 ansambluri din întreaga ţară. 

Startul defilării s-a dat la Cetate, unde fruntaşe au fost ansamblurile din Suceava, care au adus cozonaci şi au cântat la bucium, un instrument muzical tradiţional folosit în special de păstorii români din munţi.

Prima oprire a colindătorilor a fost la Instituţia Prefectului, unde au umplut sala mare. Oficialităţile nu au fost de faţă, dar la plecare fiecare colindător a primit câte o ciocolată. 

Pe drumul spre Primărie, tinerii au atras atenţia trecătorilor care îi filmau, ba chiar au început să "corinde" cu ei.

Colinde în "piramidă" 

Colindătorii au intrat în piramida din Primărie şi au cântat "O, ce veste minunată", spre bucuria angajaţilor şi a orădenilor. "Mă simt onorat că avem aici colindători din toată ţara care au adus spiritul Crăciunului şi la noi. Vă doresc succes pe unde veţi umbla şi Doamne Ajută!", le-a urat viceprimarul Florin Birta.

Ultima opriere a fost Biserica cu Lună, unde fiecare ansamblu a avut momentul său, iar la ieşire au cântat cu toţii "Un cântec istoric" împreună cu preotul din biserică.

"Stau în Oradea de 11 ani dar până acum nu am văzut ceva atât de frumos în preajma sărbătorilor. Mă bucur că am ascultat de soţul meu şi am ieşit la plimbare prin oraş", a spus o orădeancă.

Colindătorii s-au îndreptat apoi spre Casa de Cultură a Sindicatelor, unde de la ora 17 au participat la un concurs la care intrarea a fost liberă. Parteneri ai evenimentului au fost Primăria Oradea şi Inspectoratul Şcolar Judeţean Bihor.