Studenţii de la Facultatea de Istorie, Relaţii Internaţionale, Ştiinţe Politice şi Ştiinţele Comunicării a Universităţii orădene s-au strâns, joi, în Aula Magna, pentru a lua parte la festivitatea de absolvire. Pe lângă felicitările din partea profesorilor, absolvenţii au avut parte de câteva cuvinte de bine, dar şi de mărturisiri, de la Florin Piersic, care ar fi vrut să vină la manifestare chiar în persoană.

Felicitări de pensionare

La festivitate au fost prezenţi prorectorul Universităţii din Oradea, Ligia Burtă, preşedintele Senatului, Sorin Curilă, decanul Facultăţii, Ioan Horga şi şefii de departament de la Relaţii Internaţionale, Florentina Chirodea, respectiv Ştiinţe Politice şi Ştiinţele Comunicării, Gabriela Goundenhooft. 

Prorectorul a ţinut să îi încurajeze pe tinerii în robe negre, iar preşedintele Senatului i-a sfătuit să-şi continue viaţa după normele societăţii. "Responsabilităţile nu vor fi puţine de acum, dar veţi fi pregătiţi în viaţă dacă veţi parcurge toate etapele la timpul lor", a spus Curilă. 

Tot şeful Senatului i-a înmânat un cadou din partea Universităţii profesoarei Lia Pop, cu ocazia pensionării. Lia Pop este fondatoarea secţiei de Ştiinţe Politice a Universităţii, dar şi a programelor de masterat "Libertate de mişcare a persoanelor în Europa" şi "Politici publice europene". Ea a fost felicitată şi de ceilalţi colegi de catedră, dar şi de studenţi. "N-am să uit toate momentele pe care le-am avut aici. Şi mă bucur că am zeci de generaţii de studenţi în spate", a spus Lia Pop. 

Florin Piersic, invitat special

"Sperăm că am sădit un sâmbure de înţelepciune de-a lungul celor trei ani în care v-am stat aproape şi sper că ne veţi aduce numai bucurii", le-a spus absolvenţilor emoţionaţi decanul Facultăţii, Ioan Horga.

Surpriza cea mare a venit la finele festivităţii, când cei prezenţi au fost anunţaţi că un om special are un mesaj pentru studenţi, printr-un apel telefonic. Scuzându-se că nu a putut fi prezent în persoană, din cauza spectacolelor şi a problemelor de sănătate, îndrăgitul Florin Piersic a ajuns repede la inima celor prezenţi. "Dacă mă auziţi, să zică toată lumea Da!", i-a provocat de la început actorul.

"Oradea nu este un simplu oraş pentru mine. Eu am legături foarte strânse cu el. Aici am cerut-o de navastă pe Anna Széles, cu care avem împreună un băiat, pe Daniel, care a terminat şi el Facultatea de Relaţii Internaţionale din Budapesta", a spus maestrul. Actriţa Anna Széles a fost cea de-a doua soţie a artistului, în perioada 1975-1985. Născută în Oradea, ea locuieşte în prezent în capitala Ungariei.

"Voi veni în octombrie!"

În stilul inconfundabil, Florin Piersic i-a sfătuit pe studenţi să iubească toată viaţa. "Studenţii mei de suflet, vă sfătuiesc să folosiţi mai des cuvântul iubire şi să iubiţi. Să ştiţi că aveţi un prieten de suflet şi vă promit, domnule decan Ioan Horga, că în octombrie voi veni personal la Universitatea din Oradea şi voi răspunde tuturor întrebărilor studenţilor" a adăugat artistul, mulţumind în final şi studentului Bogdan Pop, prieten de familie, cel care a şi făcut "preparativele".

Festivitatea s-a terminat cu multe râsete, îmbrăţişări, flori, fotografii, dar şi lacrimi, iar cei mai mulţi tineri au plecat împreună să sărbătorească absolvirea.