Lume multă s-a adunat, marți seară, în Cetatea Oradea, pentru vernisarea expoziției „Salvador Dalí, Marc Chagall și Giorgio de Chirico: Teme biblice. Grafică și Obiect”, care a „călătorit” prin Europa de Est, fiind vernisată în Letonia, Polonia și Lituania. Acum i-a venit rândul României, chiar prin Oradea.

Expoziția cuprinde 91 de lucrări din categoriile: litografie, serigrafie, tapiserie, bijuterie, medalioane și medalii. Lucrările sunt numerotate și autentificate, fiind împărțite pe șapte secțiuni tematice:

1. Salvador Dalí - "Paternoster"

2. Salvador Dalí - MeDalíoane din seria: Twelve Tribes of Israel;

3. Salvador Dalí - Serii de MeDalí: The Ten Commandments;

4. Salvador Dalí - Serii de MeDalí: The Seven Days of Creation;

5. Alte lucrări religioase de Salvador Dalí;

6. Marc Chagall - Seria: Cele 12 triburi ale Israelului;

7. Giorgio de Chirico - Seria: Apocalipsa lui Ioan.

În cadrul vernisajului, directorul Muzeului Orașului Oradea – Complex Cultural, a arătat că instituția pe care o conduce „arată lumii că arta și cultura nu se opresc la graniță” şi că speră ca „prin această expoziție să fim o țintă a turiștilor”.

Asemănător s-a exprimat Imre Zoltán, șef serviciu Centre Culturale în cadrul muzeului, care a spus că, prin această expoziție, ”intrăm în circuitul internațional al muzeelor”, adăugând că vor urma și alte evenimente cu caracter internațional în viitorul apropiat.

Despre importanța și conținutul expoziției a vorbit criticul de artă Ramona Novicov. „E un limbaj greu de înțeles. Toți trei au fost vizionari și au văzut dincolo de realitatea lor. E o generație care a trecut prin războaiele mondiale, așa că sunt oameni încercați, care și-au depășit limitele”.

Prezentarea a fost completată de președintele Fundației Triade din Timișoara, Sorina Jecza, care a declarat că „expoziția are o coerență formală, demnă de orice muzeu important”, fiindcă „ea cuprinde materiale care au amprenta marilor capodopere” ale artiștilor.

Salvador Dalí (1904-1989) a fost un pictor spaniol care a crescut, din punct de vedere artistic, în Paris, dezvoltând, prin nonconformismul său, un stil al „metodei paranoico-critice”. A fost un reprezentant de seamă al curentului suprarealist, la fel ca Giorgio de Chirico (1888-1978), pictor italian. A lucrat mult în domeniul picturii metafizice, dar a realizat și multe litografii și ilustrații pentru cărți. Marc Chagall (1887-1985) a pictat sub influența fanteziei și a melancoliei, în strânsă legătură cu cultura ebraică. Este cunoscut pentru pictarea plafonului Operei din Paris.

Expoziția poate fi vizitată până pe 30 ianuarie 2019, în Cetatea Oradea, Palatul Princiar, etajul 1.

Potrivit unui comunicat al organizatorilor, prețul unui bilet este de 20 de lei pentru adulți și 10 lei pentru copiii cu vârste între 7 și 14 ani. Pentru grupurile școlare (peste 15 copii) prețul este de 10 lei. Copiii sub 7 ani beneficiază de intrare gratuită.