Nu aveţi planuri pentru mini-vacanţa de 1 mai? Poftiţi la Şuncuiuş! Clubul de alpinism Cassio Montana şi salvamontiştii bihoreni au inaugurat primul traseu via ferrata din Şuncuiuş, în parcul de aventură Montana Land pe care alpiniştii îl amenajează aici.

Traseul, care presupune escaladarea unor stânci din defileul Crişului Repede, a fost amenajat exclusiv din fondurile clubului şi esste deschis pentru doritori începând de sâmbătă. Pentru a asigura condiţii de maximă siguranţă şi pentru a evita vandalizări precum cele făcute la traseele de via ferrata din Vadu Crişului, unde s-au furat cablurile anume montate, întreg traseul este supravegheat video non-stop.

Poziţionat pe partea stângă a drumului de acces spre Peştera Unguru Mare, vizavi de platoul Şuncuiuş, traseul lung de 150 de metri şi cu o diferenţă de nivel de 80 de metri este prevăzut cu cablu de oţel pentru asigurare şi trepte metalice pentru escaladarea peretelui de stângă. În funcţie de priceperea turiştilor, el poate fi parcurs între 30 de minute şi două ore, gradul de dificultate fiind mediu. 

Mai bine cu ghid

Reprezentanţii Cassio Montana recomandă ca turiştii să meargă pe traseu doar cu ghid. Un astfel de serviciu pot contracta la firme de specialitate sau la club. Bihorenii care optează pentru a doua variantă vor plăti o taxă de 15 lei, dacă au echipament propriu, sau 80 de lei, pentru cei care nu au echipament. "Sumele colectate vor fi folosite pentru întreţinerea traseului şi dezvoltarea parcului de aventură cu trasee de tiroliană, trasee de via ferrata pentru copii, alte variante de trasee de via ferrata, trasee de alpinism, bungee-jumping după cum se poate vedea şi în planul de dezvoltare a zonei", a transmis Cassio Montana, printr-un comunicat de presă.

Accesul pe traseu se va putea face în grupuri de maxim cinci persoane simultan, cu păstrarea distanţei de siguranţă între participanţi. Rezervări şi informaţii pot fi obţinute la numerele de telefon 0747.446-656 sau 0745.656-535.

Club cu vechime

Cassio Montana are o istorie de 34 de ani, având în nucleu alpiniştii şi speologii de la Înfrăţirea Oradea. Aceştia practicau alpinismul industrial şi produceau "sculele" necesare. Totodată, participau la diverse cupe de alpinism, speologie, întruniri salvamont şi salvaspeo, toate sub egida Înfrăţirea. Printre alpiniştii şi speologii de atunci s-au numărat Dorel Borodan, Paută Adrian, Paută Eugenia, Kokes Ioan, Pantis Ferenc, Letea Mircea, Kovacs Laszlo, Cosma Adrian, Benedek Tamas, Marius Vecan, Iuhasz Robert, Csabi "Eger", Sabau Ioan ori Miheş Dorel.

În 1984, clubul s-a înfiinţat propriu zis şi tot atunci s-a început pitonarea marilor surplombe din Pereţii Mari de la Vad, acţiune finalizată în 1987 şi care, doi ani mai târziu, a condus la omolagarea traseului.

De asemenea, membrii clubului s-au dezvoltat la şcolile speo-alpine organizate de club. "Mentionăm că mentorul acestor şcoli a fost regretatul Niculae Baticu, de care ne leagă puternice amintiri şi care şi-a pus amprenta pe efigia clubului", se arată în comunicatul Cassio Montana.

Între anii 1984 şi 2004, clubul a organizat 20 de ediţii ale Alpiniadei de la Vadu Crişului – Şuncuiuş. Totodată, membrii săi au participat la cupe şi etape de campionat de alpinism şi escaladă, interne sau internaţionale, unde au obţinut numeroase distincţii şi medalii. Printre câştigători se numără Sedevi Imre, Paută Raluca, Lascu Sebastian, Rădulescu Cătălin, Szabo Maria, Solosi Ştefan. Totodată, clubul a avut şi alte secţii cu performanţă:  şah, navomodelism, astronomie, parapantă, conduse  de Raţ Dan, Raţ Călin, Olari Mihai şi Vida Gyorgi.

De-a lungul anilor, clubul a mai organizat şi plătit expediţii în Europa, Asia, America de Sud, iar pentru 2018 a pregătit una în Africa. Totodată, membrii clubului au amenajat mai multe trasee de alpinism, escaladă şi via ferrata în Defileul Crişului Repede.