O plimbare prin parcul dendrologic ce înconjoară Cetatea orădeană ar trebui să fie o desfătare, dar în realitate provoacă tristeţe. Aleile sunt străjuite de arbori maturi, dar şi de buruieni înalte şi stufoase, dovadă că n-au fost cosite de multă vreme.

Parcul a căpătat aspect de părăseală după ce firma care trebuia să-l îngrijească, Gardener, a rămas fără angajaţi. Iar după aproape o lună de nemuncă, a comunicat administraţiei Cetăţii că doreşte rezilierea contractului.

Distrus şi sălbăticit

De la intrarea pe poarta de lângă Poliţia Rutieră până la strada Griviţei, parcul dendrologic al Cetăţii are un aspect dezordonat şi neîngrijit. Toate spaţiile verzi sunt ocupate de buruieni de tot felul, care au crescut în voie, nederanjate.

Mizeria a fost reclamată inclusiv prin aplicaţia Oradea City Report, unii orădeni arătând că pe lângă gardul Cetăţii au găsit până şi ambrozie. Puternică plantă alergenă, aceasta provoacă mari neplăceri, motiv pentru care proprietarii de terenuri care nu o stârpesc riscă amenzi. Mai rămâne de văzut dacă poliţiştii locali vor lua la puricat şi Cetatea.

Cert este că neajunsurile completează aspectul de părăseală din parc, unde de câteva luni încoace s-au mai reclamat bănci rupte, stâlpi de iluminat distruşi ori pancarte dedicate turiştilor complet dispărute...

Se rezolvă!

Angela Lupşea, director Cetatea OradeaProblema este veche de o lună, confirmă şi Angela Lupşea (foto), administratoarea Cetăţii. „De la începutul lunii august le-am cerut reprezentanţilor firmei să remedieze problemele, dar nu au reuşit. Acum ne-au comunicat că renunţă la contract, deoarece se retrag de pe piaţă”.

Societatea Gardener avea în sarcină întreţinerea parcului dendrologic în baza unui contract încheiat în martie 2016 pe o perioadă de trei ani. Invocând lipsa de personal, firma nu s-a mai putut achita de sarcini, aşa că parcul s-a sălbăticit.

Ce sancţiuni va aplica Cetatea firmei, directoarea n-a mai precizat. În schimb, a promis că va contracta printr-o procedură de urgenţă o nouă firmă. „Până atunci, aceste servicii se preiau de către atelierul de întreţinere a Muzeului”, a mai spus Lupşea. Aşadar, parcul ar trebui să-şi recapete aspectul frumos în curând...