Lucrările la Podul Centenarului, ridicat peste Crişul Repede între străzile Plevnei şi Szigligeti Ede, sunt în stadiu avansat, astfel încât construcţia ar putea fi inaugurată pe 1 Decembrie, cu aproape două luni înainte de termen.

Inaugurare de Ziua Naţională

Stadiul lucrărilor a fost prezentat, miercuri, de viceprimarul Florin Birta în cadrul unei conferinţe de presă desfăşurată în teren, care a cuprins şi alte obiective.

Birta a subliniat că Podul Centenarului este atipic, fiind singurul din oraş care nu are piloni de sprijin în Crişul Repede.

"Termenul de finalizare a lucrărilor ar fi pe 25 ianuarie 2019, dar acest pod este într-o stare avansată şi dorim ca până pe 1 Decembrie să-l finalizăm şi să-l putem inaugura, având în vedere că a şi primit denumirea de Podul Centenarului", a precizat viceprimarul.

Până acum, au fost realizaţi pilonii pe ambele maluri ale Crişului Repede, culeile şi hidroizolaţiile acestora, infrastructura de sensuri giratorii, şi s-au confecţionat piesele metalice ale podului.

Lucrări de milioane

"A fost montat tablierul, care a fost adus pe bucăţi pe şantier. De asemenea, au fost folosite peste 10.000 de şuruburi pentru pod. Ieri s-au montat primele două arce, iar în această dimineaţă au ajuns şi ultimele două arce, acestea urmând să fie şi ele montate. După cum se vede, podul prinde contur", a spus Birta.

Urmează montajul tiranţilor între arce şi tablier şi a predalelor prefabricate din beton armat pe suprafaţa destinată traficului cu maşini. "Mai trebuie să ajungă şi balustrada, care va proteja pietonii şi bicicliştii", a spus viceprimarul.

Podul va avea două benzi de câte 3,5 metri. De asemenea, va avea trotuare şi piste pentru biciclişti.

Valoarea investiţiei, fără TVA, este de 11.350.000 lei. Lucrările sunt executate de asocierea formată din Freyrom SA, Procons Group SRL, Electro Excel Green Consulting SRL şi Aquacons SRL.

Municipalitatea a depus un proiect european pentru acoperirea investiţiei din fonduri comunitare.

Pod nou pe Peţa

O altă lucrare prezentată în cadrul conferinţei de presă în teren a fost cea de construire a unui nou pod peste pârâul Peţa între Calea Armatei Române şi strada Universităţii.

Ordinul de începere a lucrărilor la noul pod a fost dat la jumătatea lunii septembrie, iar acestea au ajuns într-un stadiu de circa 40%, termenul estimat pentru finalizare fiind 29 noiembrie, în funcţie şi de condiţiile meteo.

"Ceea ce urmărim prin această reabilitare a podului este lăţirea efectivă a podului, pentru că podul care a fost demolat nu era suficient de lat pentru a asigura atât accesul pietonilor cât şi al maşinilor şi bicicletelor. De asemenea, în această zonă va veni linia de tramvai şi, pentru a nu avea probleme din punct de vedere tehnic cu linia de tramvai şi podul să fie destul de rezistent, s-a decis refacerea acestui pod", a precizat Florin Birta.

Noul pod va avea o lungime de 19,25 m şi o deschidere de 18,59 m. Lăţimea carosabilului a fost proiectată la 7 metri, fiind vorba de două benzi, iar cea a trotuarelor la câte 2,40 m, care va include şi câte o pistă de biciclete cu o lăţime de 1 m.

Până în prezent a fost realizată estacada metalică pentru devierea reţelei de apă, s-au turnat fundaţiile de beton de pe partea stângă şi au fost procurate 21 grinzi prefabricate din beton armat.

Proiectul a inclus demolarea vechiului pod, aflat în degradare. Contractul a fost atribuit cu suma de 1.045.000 lei fără TVA asocierii formate din Drumuri Bihor SA, Proexco SRL, Trameco SRL şi General Standard Antreprenor General SRL.