La iniţiativa Asociaţiei Studenţilor Medicinişti din Oradea (ASMO), echipaje de pompieri militari şi echipaje medicale SMURD au prezentat, joi după amiază, un exerciţiu complex de descarcerare şi prim ajutor în faţa a zeci de orădeni pe malul Crişului Repede, în apropierea Podului Intelectualilor.

Exerciţiul a fost prezentat în cadrul proiectului Road Safety, derulat de ASMO, asociaţia fiind sprijinită de Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Crişana. La exerciţiu au participat echipajele de descarcerare din cadrul Detaşamentului 1 şi Detaşamentului 2 de Pompieri Oradea şi echipajul de terapie intensivă mobilă al SMURD Oradea.

Dr. Dacian Juca de la SMURD le-a spus orădenilor care s-au adunat să vadă desfăşurarea de forţe că este vorba despre un scenariu complex de accident rutier cu victime încarcerate.

"E vorba de trei victime, din care două sunt încarcerate, şofer şi pasager dreapta, în urma unui impact frontal cu un copac, şi a treia victimă neasigurată şi proiectată pe carosabil. Veţi vedea cum acţionează în astfel de cazuri echipele medicale şi cele de descarcerare", a spus acesta, explicându-le copiilor care veniseră şi ei să vadă exerciţiul că e vorba de "o joacă".

Rolul victimelor l-au jucat trei studente din ASMO, care au fost machiaje astfel încât să pară rănite. 

Doctorul Juca a subliniat că medicii şi paramedicii acţionează deodată pentru salvarea victimelor în cazul unor accidente reale. De data aceasta, însă, s-a acţionat pe etape, astfel încât spectatorii să înţeleagă cum se face intervenţia.

Astfel, medicii şi asistenţii SMURD au ridicat pe o targă prin metode specifice victima aruncată din maşină şi i-au acordat primul ajutor, iar pompierii de la descarcerare au tăiat maşina în care se aflau celelalte două victime.

Exerciţiul a durat circa 40 de minute, în tot acest timp privitorilor fiindu-le explicate etapele care trebuie parcurse. De asemenea, s-a pus accent pe faptul că orice mişcare este calculată, astfel încât să nu se agreveze starea victimelor şi ca salvatorii să nu fie puşi în pericol.

Organizatoarele din partea ASMO, Cătălina Brisc şi Andreea Taloş, au spus că scopul proiectului este acela ca oamenii să înţeleagă importanţa intervenţiei corecte în astfel de situaţii. "Am vrut ca oamenii să conştientizeze importanţa tehnicilor de prim ajutor", a spus Andreea Taloş.

După exerciţiu, orădenii prezenţi au fost invitaţi să le adreseze întrebări salvatorilor despre tehnicile corecte şi materialele specifice folosite în astfel de intervenţii.