Drumul Crucii a fost recreat, miercuri seară, în parcul Olosig din Oradea, pe o ploaie puternică. Cu toate acestea, la eveniment au luat parte aproape 150 de credincioşi. Ploaia nu i-a speriat nici pe tinerii franciscani, care au prezentat, jucând roluri biblice, Patimile lui Iisus. 

Marele absent al evenimentului a fost episcopul greco-catolic Virgil Bercea, care se confruntă cu probleme de sănătate, locul acestuia fiind ţinut de vicarul Mihai Vătămănelu. De asemenea, la fel ca în alţi ani, la Via Crucis a asistat şi episcopul romano-catolic de Oradea, Böcskei László.

Patimi pe ploaie

Drumul reprezintă suferinţele îndurate de Iisus pe drumul Golgotei şi cuprinde 14 staţiuni, începând de la condamnarea la moarte, purtarea crucii, biciuirea sau căderile şi terminând cu răstingnirea şi coborârea Lui în mormânt.

Şi în acest an, devoţiunea a fost organizată de tineretul franciscan din grupul "Allegria" al Sanctuarului Eparhial greco-catolic "Maica Domnului”.

Tânărul care l-a interpretat pe Iisus a fost cel mai curajos dintre actori, el fiind singurul care purta sandale şi care a fost dezbrăcat pentru a fi pus pe cruce. "Îl compătimesc pe tânăr!", a spus o femeie care a asistat la scenă.

De altfel, au spus unii participanți la eveniment, până acum Calea Crucii nu s-a mai ținut pe o vreme atât de aprigă în Oradea. "Eu vin la acest eveniment de când există şi nu am mai prins o asemenea vreme", a mărturisit Mioriţa Săteanu, fosta preşedintă a Uniunii Femeilor din Bihor.

Rememorarea Drumului Crucii a început de la locul de joacă din parcul Olosig, cu rugăciuni.

Rugăciuni pentru Iisus

După ce au parcurs mai multe staţiuni din Via Crucis mergând prin parc, actorii au ajuns în faţa bisericii "Adormirea Maicii Domnului", unde toţi participanţii au rostit, într-un singur glas, rugăciuni.

În timp ce copiii priveau curioşi evenimentul, adulţii se rugau cu ochii plecaţi. 

Momentul care a ridicat toate privirile a fost staţiunea a zecea din Via Crucis, în care Hristos a fost dezbrăcat şi pus pe cruce.

A plâns şi Dumnezeu

După eveniment, vicarul general al Episcopiei Greco-Catolice de Oradea, Mihai Vătămănelu, a adresat câteva cuvinte credincioşilor.

"Sceneta Drumului Crucii are rolul de a ne prezenta atât patimile lui Hristos până la cruce, cât şi anumite realităţi actuale, cum ar fi suferinţa care există peste tot în lume", le-a spus vicarul credincioşilor. 

Tânărul Darius Şomi, care l-a interpretat pe Iisus, a spus că în fiecare an încearcă să le transmită emoţie credincioşilor care participă la procesiune: "De patru ani joc rolul lui Iisus şi parcă cu fiecare an este mai greu pentru că încărcătura emoţională este mai mare şi îmi doresc să le transmit cât mai bine emoţiile credincioşilor care participă la Drumul Crucii". 

În final, unii credincioşi au luat şi ploaia ca pe un semn divin. "Dumnezeu a fost alături de noi şi a plâns pentru Fiul Său", a spus Mioriţa Săteanu.