Milionarul orădean George Haber a vorbit, joi seara, la Cetate, în faţa unei săli pline de curioşi în cadrul primei ediţii a FuckUp Nights din Oradea, eveniment în cadrul căruia antreprenori din toate domeniile îşi povestesc eşecurile în faţa tuturor celor interesaţi.

Un rebel în toate

Iniţial, George Haber, supranumit părintele DVD-ului, nu se afla pe lista speakerilor, el locuind în Statele Unite ale Americii, însă, după ce a citit în BIHOREANUL despre eveniment, a cerut să participe pentru a-i încuraja pe orădeni să nu le fie frică să eşueze urmându-şi pasiunea. Aşadar, cum avea întâlniri în Bucureşti în această perioadă, şi-a rezervat şi un zbor spre oraşul natal, Oradea.

Joi seara, Haber s-a descris ca fiind rebel şi golan de tânăr, rocker într-o trupă cu Adrian Pintea şi "manager" de discotecă la ARLUS. El a povestit cum a plecat în Israel, de unde, mai apoi, despre nemulţumirea soţiei, a decis să-şi schimbe total viaţa, mutându-se în Silicon Valley, "Mecca" mogulilor din tehnologie.

El le-a mai spus şi cum a pus bazele companiei CompCore Multimedia, cea care a creat soluţia ce permitea rularea de filme şi muzică în software, contribuind astfel la dezvoltarea conceptului DVD. Compania s-a vândut cu 180 milioane de dolari. "Astăzi o consider un eşec. Dacă nu o vindeam, poate că astăzi eram Youtube. Aşadar, şi un succes poate fi un eşec", a spus orădeanul.

Logica e bullshit!

George Haber (foto) le-a mai spus celor prezenţi că pentru a reuşi în orice business, mai ales în cele de creaţie, "trebuie să fii obsedat" şi să îţi sacrifici viaţa personală. El a recunoscut că propria-i obsesie l-a costat prima căsnicie şi jumătate din avere, "căci aşa e în California".

Cum la eveniment au fost prezenţi mai mulţi tineri, unii dintre ei care îşi doresc să fie antreprenori sau au pornit deja pe această cale, George le-a dat un sfat: "Do it! Dă-i drumul, nu te opri! Urmează-ţi instinctul şi urmează-ţi pasiunea. De fapt, instinctul tău este acumularea experienţei tale de viaţă, plus tot ADN-ul pe care l-ai primit, care avea o informaţie unică pentru tine, plus tot ce ai văzut de la prietenii tăi. Asta-i instinctul. Logica e bullshit, e doar vârful aisbergului".

Eşecul nu e un verdict

Milionarul orădean din Silicon Valley le-a spus celor prezenţi că este important să nu aibă regrete, să încerce să-şi urmeze dorinţele, cu riscul de a eşua: "Ce contează e să fii în joc şi să ştii că, dacă eşuezi, este o lecţie, nu e un verdict. E un pas către următoarea lecţie, asta-i viaţa". "Eu, cinstit, nu am regrete. Toate eşecurile au fost, de fapt, şuturi în fund. Sunt mai antifragil prin faptul că am reuşit să mă ridic şi să mă vindec singur", a mai adăugat acesta.

Răspunzând unei întrebări din public, Haber a spus că a investit ca "business angel" în start-up-uri care au eşuat. "Sunt enorm de bun la a alege. Am investit câteva milioane şi i-am pierdut pe toţi", a spus el.

Prima ediţie a FuckUp Nights în Oradea, organizată de Violeta Mureşan, a avut alţi trei speakeri: Dan Sabău, managerul Sinton Expert, o firmă de sonorizare şi iluminat pentru evenimente, pe care o conduce de 12 ani, chinologul Alex Bondar, care a organizat în Oradea două competiţii canine internaţionale şi este proprietarul unei canişe, Braveheart, care a câştigat numeroase premii la competiţiile internaţionale de specialitate, şi tânărul orădean Vlad Mocanu, coordonatorul volumului "Eşecuri de succes", publicat în 2018.

Următoarea întâlnire nu a fost programată deocamdată, însă organizatorii îi sfătuiesc pe toţi cei interesaţi să urmărească pagina de Facebook FuckUp Nights Oradea.

Citește și: Mândru de Oradea: Singurul milionar orădean din Silicon Valley, George Haber, admiră progresul oraşului