Peste 50 de orădeni au participat, miercuri, la parastasul oficiat în cripta Catedralei Greco-Catolice Sfântul Nicolae cu prilejul împlinirii a 144 de ani de la naşterea episcopului martir Valeriu Traian Frenţiu (25 aprilie 1875 – 11 iulie 1952).

Martiriul episcopului

După oficierea slujbei, părintele vicar Mihai Vătămănelu a evocat personalitatea episcopului Frenţiu vorbind despre martiriul acestuia în închisoarea de la Sighet.

"Preasfinţitul Iuliu Hossu scria în memoriile sale că Preasfinţitul Frenţiu suporta toate neajunsurile, toate greutăţile cu eroică răbdare, nicicând nu s-a auzit cuvânt de tânguire. Dacă îl întrebau colegii de suferinţă «Te doare ceva?», răspundea întotdeauna liniştit: «Pentru aceea suntem aici: să suferim»", a declarat vicarul Vătămănelu.

Arestat în noaptea de 29 octombrie 1947, la vârsta de 73 ani, deja slăbit de boală, episcopul martir a murit de inimă la 11 iulie 1952 în închisoarea de la Sighet şi a fost înmormântat într-o groapă comună, fără sicriu. Nu a fost niciodată judecat şi condamnat.

Expoziţie Valeriu Frenţiu

Slujba de parastas de miercuri dimineaţă a fost urmată de vernisarea unei expoziţii cu fotografii, obiecte şi înscrisuri care au aparţinut episcopului de Oradea, amenajate în cripta Catedralei.

"Am încercat să adunăm în această expoziţie obiecte ale Preasfinţitului Frenţiu pentru a reliefa activitatea sa şi latura sa spirituală", a declarat Rodica Indig, consilierul cultural al Episcopiei Greco-Catolice de Oradea. După cum BIHOREANUL a scris, acesta a clădit şi refăcut peste 64 de biserici şi a transformat Stâna de Vale într-o staţiune turistică modernă.

Astfel, expoziţia cuprinde obiecte precum veşmântul arhieresc, evanghelia şi potirul episcopului martir, mănuşile de ceremonie, înscrisuri cu semnătura şi pecetea acestuia, precum şi fotografii cu Preasfinţitul la Stâna de Vale ori în timpul unor evenimente.

Expoziţia din cripta Catedralei Sfântul Nicolae va rămâne deschisă zilnic între orele 7 - 19 până după data de 2 iunie când episcopul Valeriu Frenţiu va fi beatificat, alături de alţi şapte martiri întru credinţă, în timpul vizitei în România a Sanctităţii Sale, Papa Francisc.

Citiți şi articolulMartir pentru Cristos: Cine a fost episcopul orădean Valeriu Traian Frențiu, cel care va fi beatificat la vizita Papei Francisc