Momente triste şi înduioşătoare, vineri, în foaierul Teatrului Regina Maria, unde a stat, timp de două ore, sicriul cu trupul neînsufleţit al actorului Ion Abrudan. Artistul a murit marţi, la vârsta de 79 de ani.

Sicriul a fost în permanenţă străjuit de câte patru actori din cele două trupe de teatru din Oradea, Iosif Vulcan şi Szigligeti. La fiecare zece minute, alţi patru artişti au stat neclintiţi lângă sicriu şi cele două coroane de flori uriaşe, aşezate de soţia actorului, Lenuţa Abrudan, şi de fiica acestuia, vedeta de televiziune Crina Abrudan.

Zeci de orădeni, în mare parte rude, prieteni şi colegi ai artistului, i-au adus flori şi un ultim omagiu. De asemenea, lângă sicriul actorului a spus o rugăciune episcopul greco-catolic al Oradiei, Virgil Bercea, care de asemenea le-a îmbrăţişat lung pe soţia şi fiica defunctului.

Cel mai emoţionant moment a fost când actorul Eugen Ţugulea a ţinut un scurt discurs, adresându-se fostului său coleg. Ţugulea a mărturisit că el, în calitate de director al teatrului orădean, a fost primul care i-a semnat un contract de muncă lui Ion Abrudan, întors la Oradea după studiile făcute la Institutul de Artă Teatrală şi Cinematografică "I.L. Caragiale" din Bucureşti.

"Ai dovedit talent de actor în timpurile în care a intra la Institutul de Teatru era o adevărată luptă. Te-ai întors acasă ca să joci pentru publicul din oraşul tău. Ai făcut-o atâţia zeci de ani. Am fost colegi de cabină, am jucat nu demult într-un spectacol noi doi, doi bătrâni care jucau rolurile unor oameni de teatru, simulam o ceartă între actori. Nu ştiu dacă noi ne-am certat vreodată cu adevărat. Sunai înainte de fiecare spectacol acasă la Lenuţa, să o întrebi dacă a vorbit cu Crina. Le-ai iubit până în ultima clipă pe amândouă, aşa cum ţi-ai respectat colegii şi profesia", a spus, vizibil întristat, actorul Eugen Ţugulea.

Apoi, tot el i-a îndemnat pe cei prezenţi să îşi arate respectul faţă de defunctul actor. "Acum, când ai plecat din această lume şi pleci din această instituţie, se cuvine ca noi toţi să-ţi acordăm ceea ce doreşte totdeauna un actor şi ceea ce meriţi din plin: aplauzele noastre, ale tuturor". Minute în şir, zecile de oameni prezenţi în foaierul Teatrului l-au aplaudat pe Ion Abrudan, al cărui sicriu a fost apoi scos din clădire tot în ropote de aplauze, oferite de familie, colegi, prieteni sau simpli fani ai actorului.

Aşezat într-o maşină mortuară, sicriul a trecut apoi pe străzile din centrul Oradiei, pe care actorul le-a îndrăgit mult, ca în final să ia drumul spre cimitirul Rulikowski, unde Ion Abrudan a fost înmormântat.