Vizitatorii expoziţiei interactive dedicate lui Traian Moşoiu, vernisată joi în Cetate, au primit varză cu cartofi. Curajoşii au putut completa meniul şi cu un pahar cu vin.

Moşoiu, în familie...

La vernisajul expoziţiei au luat parte peste o sută de orădeni, studenţi, istorici şi oficialităţi, în frunte cu primarul Ilie Bolojan. Vizitatorii au primit la intrare, din partea gazdelor, o replică a unui nasture de la uniforma generalului.

Printre invitaţii de onoare s-au numărat nepoata generalului Traian Moşoiu, actriţa Anca Neculce, care le-a mulţumit orădenilor pentru primirea călduroasă, şi strănepotul acestuia, Mihnea Păsărin, abia sosit în Oradea pentru a participa la festivităţile din 20 aprilie.

"Sunt sigură că, de acolo din stele, arhanghelul Ardealului, generalul Traian Moşoiu, se întoarce către dumneavoastră, vă zâmbeşte şi vă mulţumeşte", a spus Anca Neculce.

De altfel, personalitatea lui Moşoiu a fost evocată şi de generalul în rezervă Grigore Bartoş cu ocazia lansării noului număr al revistei "Identitatea naţională".

Tipărit în 2.500 de exemplare,cel mai recent număr este dedicat personalităţii generalului Moşoiu şi zilei de 20 aprilie 1919. "Este o revistă bogată cu informaţii inedite şi va fi distribuită gratuit în timpul festivităţilor de sâmbătă", a spus Bartoş.

"Bună ziua, ostaşi!"

Organizată la primul etaj al Cetăţii, expoziţia interactivă dedicată lui Traian Moşoiu, generalul care a eliberat Oradea, se întinde pe patru săli pline cu imagini, exponate şi manechine închipuind scene şi militari din Primul Război Mondial.

Pentru un plus de realism, la vernisaj au participat elevi ai Şcolii de Subofiţeri "Avram Iancu", îmbrăcaţi în uniforme de epocă şi înarmaţi cu replici ale puştilor din Primul Război Mondial, iar din difuzoarele răspândite prin săli se puteau auzi crâmpeie ale unor scene de luptă.

"Expoziţia a fost pregătită astfel încât vizitatorul să poată interacţiona cu majoritatea obiectelor expuse, să poată intra într-o tranşee, să poată pune mâna şi să se poată fotografia cu o puşcă", a spus directorul Muzeului Oraşului Oradea, Angela Lupşea.

Jurnal de front

Astfel, prima sală a expoziţiei a fost gândită să introducă vizitatorul în atmosfera de război, cu imagini de pe front şi chiar un manechin reprezentând un militar pregătit de tragere în spatele unui zid din saci de nisip.

Cea de-a doua sală reprezintă o casă de refugiu în care o soră medicală oblojeşte un militar rănit, în timp ce un altul se odihneşte, iar un ostaş urcă pe o scară în pod probabil pentru a-şi prelua postul în gardă.

Cea de-a treia sală este dedicată exclusiv generalului Moşoiu şi cuprinde imagini din viaţa şi activitatea acestuia.

"Expoziţia cuprinde fotografii inedite aparţinând colecţionarului Constantin Demeter. Aici poate fi văzută scena întâmpinării generalului Traian Moşoiu de către primarul Rimler Károly în faţa Primăriei sau cea privind întâmpinarea arhanghelului Ardealului la Tileagd unde coboară din maşină", a explicat istoricul Cristina Puşcaş, unul dintre coordonatorii expoziţiei.

În cea de-a patra sală a fost amenajată scena unei bucătării de campanie pentru a le aminti vizitatorilor traiul militarilor din Primul Război Mondial.

Pentru completarea atmosferei, la ieşirea din sală gazdele i-au servit pe vizitatori cu un meniu cazon de varză cu cartofi, pită nedospită şi apă rece. Curajoşii au primit şi un pahar cu vin. Poate revin...