Muzeul istoriei evreilor din Oradea şi Bihor a fost inaugurat, miercuri seară, în fosta sinagogă ortodoxă Aachvas Rein de pe strada Primăriei, în prezenţa primarului Ilie Bolojan şi vicepreşedintelui Federaţiei Comunităţilor Evreieşti din România, Ovidiu Bănescu. 

Muzeul a fost amenajat în stil modern şi cuprinde, la parter, panouri şi obiecte legate de viaţa comunităţii evreieşti în zona noastră în ultimii peste 400 de ani, iar la etaj o expoziţie permanentă în memoria orădenilor care şi-au pierdut viaţa în timpul Holocaustului.

Lumini de sărbătoare

Noul muzeu a fost inaugurat în timpul Sărbătorii luminilor (Hanukkah), una dintre cele mai mari sărbători evreieşti. Înainte de discursuri, preşedintele Comunităţii Evreieşti din Oradea, Felix Koppelmann, i-a invitat pe rabinul comunităţii evreieşti din Oradea, pe primarul Ilie Bolojan, pe subprefectul Iulius Delorean şi pe managerul Spitalului Județean, dr. Gheorghe Carp, să aprindă câte o lumânare în menora adusă în fosta Sinagogă.

Felix Koppelmann a subliniat apoi în discursul său cât de importantă a fost contribuţia Primăriei la deschiderea Muzeului. El a amintit că sinagoga fusese lăsată în paragină şi, cu ajutorul a 130.000 de dolari, a putut fi parţial reparată, însă cea mai mare contribuţie a avut-o apoi Primăria Oradea, care i-a finalizat reabilitarea şi s-a ocupat de amenajarea primului Muzeu al Evreilor din Oradea şi Bihor.

Mai târziu, în discursul său, Ilie Bolojan a subliniat că Primăria a investit în finalizarea reabilitării Sinagogii Aachvas Rein şi în deschiderea Muzeului în semn de recunoştinţă faţă de contribuţiile importante pe care comunitatea evreiască, alături de cea românească şi maghiară, le-a avut în dezvoltarea oraşului. De asemenea, a subliniat edilul, a fost un proiect menit să omagieze memoria celor circa 30.000 de evrei deportaţi din Oradea, din care cei mai mulţi au pierit în lagărele de concentrare la finalul celui de-al Doilea Război Mondial.

La eveniment au mai participat, între alţii, episcopul ortodox Sofronie Drincec, episcopul romano-catolic Böcskei László şi viceprimarul Florin Birta.  

Muzeul unei comunităţi

Muzeul istoriei evreilor din Oradea şi Bihor va funcţiona ca secţie a Muzeului Oraşului Oradea – Complex Cultural.

Fosta sinagogă readusă la viaţă găzduieşte la parter mai multe panouri moderne imprimate cu momente importante din istoria comunităţii evreieşti, dar şi informaţii despre familiile, arhitecţii şi inginerii care au ridicat bijuteriile arhitecturale ale Oradiei. Totodată, în câteva vitrine, au fost expuse obiecte şi documente preluate de la familii evreieşti din Oradea sau cu rădăcini în Oradea.

O contribuţie importantă a avut-o, astfel, familia Sonnenfeld, moştenitoarea palatului cu acelaşi nume de pe strada Moscovei. Este vorba de una dintre cele mai importante familii evreieşti orădene, care deţinea o tipografie şi un magazin în Piaţa Ferdinand. La inaugurarea Muzeului au participat și urmaşi ai celor care au construit palatul. Totodată, obiecte pentru muzeu a donat şi etnograful Tereza Mozes, autoarea cunoscutului volum "Evreii din Oradea".

Umbrele Holocaustului

La etajul Sinagogii a fost amenajată o expoziţie permanentă impresionată prin modernismul, dar şi prin însemnătatea ei.

Pe cele două scări care duc spre etaj au fost pictate umbre de femei, copii, bărbaţi, bătrâni trimişi în lagărele de concentrare, şi a fost reprezentată şi şina de tren spre Auschwitz şi cea din actualul Parc Bălcescu, de unde au plecat vagoanele cu evreii orădeni.

Pe una dintre scări, în memoria celor ucişi au fost depuse mai multe pietre. De altfel, Angela Lupşea, directorul Muzeului Oradiei, a transmis că toţi cei care vor să aducă un omagiu pot să lase acolo câte o piatră.

La etaj, pe podea au fost trasate şine, iar pe mai mulţi pereţi au fost inscripţionate numele persoanelor omorâte în timpul Holocaustului. În două zone, simbolic, au fost expuse mai multe valize şi bagaje, dar şi fotografii de mari dimensiuni realizate la Auschwitz. Pe panouri din sticlă vizitatorii pot citi toată istoria prigoanei împotriva evreilor din Oradea.

Lucrările de reabilitare a Sinagogii Aachvas Rein au început în luna mai a acestui an şi au fost finalizate în data de 5 octombrie 2018. Acestea au fost realizate de Primăria Oradea prin bugetul local, valoarea lor ridicându-se la aproximativ 380.000 lei.