La exact o sută de ani de la ziua în care generalul de divizie Henri Mathias Berthelot a ajuns în gara din Oradea, fiind ovaţionat de politicieni şi ţărani simpli deopotrivă, fostul consilier militar al Regelui Ferdinand a fost omagiat în acelaşi loc în care i-a ascultat pe orădeni.

În cinstea lui, sâmbătă la prânz a fost dezvelită o placă comemorativă pe faţada clădirii Gării Centrale, la iniţiativa Garnizoanei Oradea, a Instituţiei Prefectului şi a Muzeului Ţării Crişurilor, cu sprijinul Primăriei Oradea. Culmea este, însă, că deşi a fost organizatoarea evenimentului, Instituţia Prefectului n-a fost reprezentată: n-a fost prezent nici prefectul Ioan Mihaiu, nici subprefectul Iulius Delorean şi nici măcar directorul cancelariei prefectului, Răzvan Puia, care mai obişnuieşte să transmită cuvântul lui Mihaiu la evenimente publice.

De asemenea, şi publicul prezent a fost restrâns, reducându-se la câţiva reprezentanţi ai administraţiei publice ori ai unor instituţii publice şi o mână de orădeni curioşi. 

Onorul militarilor l-au primit şeful Garnizoanei, locotenent-colonel Costel Dobria, şi primarul municipiului, Ilie Bolojan. Apoi, după intonarea imnului, directorul MŢC, Aurel Chiriac, şi lt. col. (r) Gheorghe Nedelcu, reprezentant al Asociaţiei Naţionale Cultul Eroilor şi costumat astfel încât să-l interpreteze pe generalul Traian Moşoiu, au dezvelit placa comemorativă aflată chiar lângă uşa centrală a clădirii Gării. Pe placă se menţionează că generalul Henri Mathias Berthelot, cetăţean de onoare al României şi membru de onoare al Academiei Române, a fost prezent la Oradea pe 29 decembrie 1918 şi i-a îndemnat pe orădeni "să aştepte conferinţa de pace de la Paris (1919-1920), deoarece se face dreptate tuturor popoarelor după principiile wilsoniene ale autodeterminării naţionalităţilor din imperiile multinaţionale".

Despre generalul omagiat au vorbit deopotrivă Aurel Chiriac şi colonelul în rezervă Constantin Moşincat. Numindu-l "un prieten foarte bun al României", directorul MŢC a spus despre generalul Berthelot, care a condus misiunile militare franceze în România în 1916 şi 1918, că a sprijnit lumea românească la momentul potrivit, pentru crearea României Mari, Chiriac amintind totodată că Berthelot a intrat alături de regele Ferdinand şi regina Maria în Bucureşti, pe 1 decembrie 1918.

Pe de altă parte, Moşincat a vorbit despre vizita făcută de Berthelot în urmă cu o sută de ani la Oradea, arătând că, pentru a-i îmbărbăta pe românii din Transilvania, care aveau de suportat atrocităţile ungurilor, generalul francez a pornit în turneu, cu un tren anume, trecând pe rând prin mai multe localităţi, precum Caransebeş, Lugoj, Timişoara, Arad, Oradea, Carei, Satu Mare, Dej ori Alba Iulia. Berthelot i-a asculat, pe rând, pe orădeni, începând cu ţăranii şi continuând cu politicienii, cerându-le tuturor să aibă răbdare până la conferinţa de la Paris. "Erau oameni în faţa Gării, cum suntem noi acum, iar când a şuierat trenul, s-a auzit "să trăiască!". Era ora 16, duminica. Generalul Berthelot avea să facă un tur de cel puţin 15 zile pe marginea de vest a românismului", a declarat Moşincat.

Ceremonia s-a încheiat cu defilarea detaşamentului de onoare, condusă de comisar şef de poliţiei Marius Cura, din cadrul Şcolii de Pregătire a Agenţilor Poliţiei de Frontieră "Avram Iancu". Detaşamentul a fost constituit din militari din cadrul Centrului 54 Comunicaţii RMNC Oradea, Inspectoratului Judeţean de Jandarmi Oradea şi ISU Crişana, iar muzica a fost asigurată de fanfara Şcolii Avram Iancu.