Biserica Greco-Catolică l-a comemorat, miercuri, pe Iuliu Maniu, la 67 de ani de la moartea acestuia, printr-o slujbă de parastas oficiată de episcopul de Oradea, Virgil Bercea, şi de alţi preoţi, în faţa statuii marelui om politic, amplasată lângă Catedrala Sfântul Nicolae.

La eveniment au fost prezenţi mai mulţi orădeni, între care şi primarul Ilie Bolojan, precum şi zeci de elevi ai liceului ce poartă numele lui Iuliu Maniu.

La scurt timp după ora 12, clopotele Catedralei Greco-Catolice "Sfântul Nicolae" au început să bată, iar lângă statuia lui Iuliu Maniu, Preasfinţitul Virgil Bercea, alături de parohul catedralei, Ovidiu Duma, de protopopul de Oradea, Gavril Buboi, şi de viceparohii catedralei, Radu Ciortea şi Traian Dobrată, au rostit împreună rugăciunea "Tatăl nostru".

În tot acest timp, în jurul statuii lui Iuliu Maniu s-au adunat peste 50 de elevi şi cadre didactice de la Liceul Greco-Catolic "Iuliu Maniu", în frunte cu doi elevi, Cristina Borz și Dragoș Tomescu, care ţineau un portret mare al lui Iuliu Maniu. Cristina Borz, care este elevă în clasa a X-a, este originară chiar din satul Bădăcin, acolo unde se află Casa memorială Iuliu Maniu. 

Apoi a urmat slujba de parastas, oficiată de Preasfinţitul Virgil Bercea. "Cu o zi înainte de moartea sa, acolo la închisoarea din Sighet, Preasfinţitul Alexandru Todea i-a dat dezlegarea, iar după moartea sa, trupul său a fost aruncat într-o căruţă şi apoi dus la cimitirul săracilor. Nimeni nu ştie unde este înmormântat", a spus Bercea, în cuvântarea scurtă de după parastas. 

Comemorarea s-a încheiat cu intonarea "Imnului lui Iuliu Maniu" de elevii care aveau în mâini câte o floare şi o foaie cu versuri. În timp ce cântau, parohul catedralei, Ovidiu Duma, i-a invitat pe cei câţiva orădeni prezenţi să aşeze florile şi coroanele pe care le-au adus la poalele statuii. "De azi înainte generaţii vin / Pentru tine, Iuliu / "Sfinx" de Bădăcin / Şi-ţi aduc ofranda / Şi respect sincer / Ţara românească / Îngerii din cer", au cântat elevii.

Vizibil emoţionat pe tot parcursul evenimentului, Ilie Bolojan a aşezat şi el o coroană din partea municipalităţii la statuia lui Iuliu Maniu.

Iuliu Maniu (1873-1953) a fost unul dintre oamenii politici importanţi ai României. Avocat al Mitropoliei Greco-Catolice din Blaj, şi-a început parcursul politic în cadrul Partidului Naţional Român din Transilvania. În 1906 a devenit deputat în Parlamentul din Budapesta, dar în timpul Primului Război Mondial a fost mobilizat pe frontul din Italia.

Revenit, în 1918 a înfiinţat Consiliul Naţional al Românilor din Transilvania, pledând curajos pentru drepturile românilor ardeleni şi cerând "despărţirea totală" a acestora de Ungaria. Prezent în Alba Iulia pe 1 decembrie 1918, a contribuit la redactarea Rezoluţiei Unirii, în termenii libertăţii şi democraţiei. După Marea Unire a plecat în Bucureşti, devenind primul preşedinte al Partidului Naţional Ţărănist şi având trei mandate de prim-ministru între 1928 şi 1933.

În timpul regimului comunist a fost închis în penitenciarul din Sighet, unde a şi murit. După deces a fost aruncat într-o groapă comună.