Sute de orădeni au luat parte la spectactolul "Pe-al nostru steag e scris Unire!", care a celebrat Mica Unire, organizat miercuri seară la Teatrul Regina Maria în regia maestrului Eugen Ţugulea.

Publicul care a umplut sala teatrului, format în cea mai mare parte din orădeni de vârsta a treia, a filmat şi aplaudat artişti locali consacraţi intepretând cu naturaleţe piese folclorice din Ţara Românească şi Moldova, dar şi - cu multă trăire - perle din repertoriul bihorean.

Spectacolul a cuprins, timp de o oră, piese folclorice interpretate de soliştii Otilia Haragoş Seghedi, Felicia Costin, Cornelia Covaciu, Luminiţa Tomuţa Baba, Cornel Borza şi Leontin Ciucur.

Artiştii au fost acompaniaţi de orchestra şi corpul de balet al Ansamblului Artistic Profesionist Crişana, sub coordonarea dirijorului Adrian Miescu şi a coregrafului Daniel Sandro. Reprezentaţia s-a încheiat cu interpretarea Horei Unirii în aplauzele publicului.

Unire cu scandal

După cum BIHOREANUL a mai scris, spectacolul menit să omagieze Unirea Mică, primul dintre cele organizate în suita de evenimente dedicate Centenarului, a provocat un scandal după ce iniţial directorul Teatrului Regina Maria, Daniel Vulcu, a anunţat că acesta va avea loc la Filarmonica Oradea şi nu în Sala Mare a Teatrului, aşa cum era de aşteptat, din cauza unor repetiţii programate ale Teatrului maghiar Szigligeti.

La conferinţa respectivă şi-a făcut, în mod neaşteptat, apariţia regizorul Eugen Ţugulea, care şi-a arătat nemulţumirea faţă de acest lucru, întrucât Teatrul Regina Maria este "îndreptăţit" să ţină un spectacol dedicat unui eveniment naţional important "acasă", adică în clădirea Teatrului.

Ulterior, Consiliul Judeţean Bihor a transmis că, până la urmă, spectacolul se va ţine în Sala Mare, iar liderii celor două teatre au co-semnat un comunicat de presă prin care susţin că între Teatrul Regina Maria şi Szigligeti nu există animozităţi.