Pentru a doua sâmbătă la rând, orădeni nemulţumiţi de felul în care autorităţile au gestionat cazul Caracal s-au adunat în centrul oraşului.

Peste 30 de persoane au stat, după ora 19, în jurul statuii Regelui Ferdinand, ţinând în mâini pancarte cu mesaje prin care şi-au exprimat revolta. "Corupţia ucide", "Indiferenţa ucide", "Poliţişti, proxeneţi, ucigaşi cu epoleţi", "Nu vrem doar demisii, vrem condamnarea vinovaţilor", "Luiza şi Alexandra doreau să trăiască" sunt câteva dintre mesajele afişate.

Lumânări şi pantofi

 "Cerem schimbări, cerem eficientizarea acţiunii statului. Ne dorim să se meargă în acest caz până la capăt, să fie descoperiţi vinovaţii şi complicii lor din structurile de stat, să fie pedepsiţi toţi cei care au concurat la aceste fapte", a explicat profesorul Orlando Balaş, cel care a iniţiat protestul.

Teodor, un orădean trecut de 50 de ani, a aprins o lumânare în piaţă şi a pus mai multe perechi de încălţăminte în jurul ei, ca un simbol pentru copiii dispăruţi ai României. "Nu ar fi trebuit să avem niciodată copii pe care să-i plângem pentru că nu ştim unde sunt. Aceşti pantofi simbolizează lipsa de empatie a statului cu siguranţa copiilor", a explicat bărbatul.

Protest în Piaţa Unirii din OradeaLacrimi pentru Alexandra şi Luiza

În mare parte, protestul a fost unul tăcut. Din când în când, câţiva dintre manifestanţi au scandat lozinci, cum ar fi "Dacă vă răpea copilul, poate îi găseaţi mobilul", însă la îndemnul celorlalţi s-au oprit, protestatarii preferând să rămână tăcuţi.

În schimb, au ascultat de mai multe ori, la o boxă anume adusă în Piaţă, o înregistrare audio intitulată "Scrisoare pentru Alexandra" şi realizată de jurnaliştii de la Digi FM. Emoţionantă, scrisoarea îi transmite fetei că, dacă s-ar fi născut într-o altă ţară, tatăl ei ar fi condus-o la altar, nu la cimitir, iar Poliţia ar fi salvat-o, nu i-ar fi spus că ţine linia de urgenţe ocupată.

"Alexandra, tu nu ştii, dar aici se plânge pentru tine", se spune în înregistrare, iar în Piaţa Unirii s-a confirmat. Unii dintre participanţii la protest au plâns, recunoscând că drama celor două adolescente din Caracal i-a înfuriat şi îndurerat deopotrivă.

Un orădean de 75 de ani (foto) a şi mărturisit reporterului BIHOREANULUI că a mers la protestul din Piaţa Unirii tocmai pentru a plânge. "Am 75 de ani, sunt singur, n-am soţie, n-am copii şi n-am nici cu cine plânge, de-aia am venit. Sunt revoltat. Nu e normal ca o fată să sune la urgenţe şi nimeni să n-o găsească, iar procurorii să iasă apoi la televizor şi să nu ştie ce să ne spună", a declarat bărbatul.

Lacrimi în Piaţa UniriiTurişti spectatori

Pe lângă orădenii adunaţi la protest, în Piaţa Unirii s-au oprit şi câţiva turişti. Un grup de chinezi, veniţi la prieteni stabiliţi în Oradea, au fost curioşi de ce stau oamenii aşa tăcuţi în jurul statuii, iar odată lămuriţi de jurnalişti, au început să facă o sumedenie de fotografii.

În schimb, doi soţi din Austria, veniţi în vacanţă în Oradea şi care la rândul lor s-au oprit să-i privească pe protestatari, au declarat BIHOREANULUI că au înţeles rapid de ce se protestează. "E pentru fata aceea din sudul ţării, omorâtă", a lămurit bărbatul.