Peste o mie de orădeni s-au adunat, duminică seară, în centrul oraşului pentru retragerea cu torţe care a încheiat festivităţile de 1 Decembrie.

Marşul orădenilor...

Străzile orădene au căpătat sens unic spre centrul oraşului imediat după ora 17. Valuri de orădeni, majoritatea tineri sau familii cu copii, au început să curgă către strada Republicii şi Piaţa Unirii în căutarea unui loc cât mai potrivit pentru a urmări trecerea militarilor.

Traficul auto a devenit atât de aglomerat încât, indiscutabil, un pieton ar fi putut ajunge de două ori mai repede în orice punct din zona centrală.

Criza parcărilor făcut ca mulţi şoferi să se învârtă degeaba minute în şir în jurul Primăriei sau al parking-ului din strada Tudor Vladimirescu în căutarea unui loc unde să îşi lase maşina.

În celălalt capăt al zonei centrale grupuri de orădeni aşteptau, de minute bune, alături de militari începerea defilării.

... şi retragerea cu torţe

Garda de Onoare, cu făcliile aprinse în mâna dreaptă, a pornit din strada Dunării în acorduri de fanfară, la ora 18, conform programării.

Militarii, cu feţele luminate de flăcări, au străbătut în marş strada Republicii, întâmpinaţi de grupuri de orădeni care i-au filmat şi fotografiat momentul cu ajutorul telefoanelor mobile.

„Şarpele” de foc a traversat Podul Sfântul Ladislau sub supravegherea jandarmilor care făceau loc în mulţime pentru ca formaţiunea în marş să poată ajunge în Piaţa Unirii nestingherită de orădenii transformaţi în paparazzi.

În Piaţa Unirii, plină ochi de oamenii veniţi la Târgul de Crăciun, fanfara a deschis drumul coloanei în aplauzele asistenţei.

Ceremonia s-a încheiat în jurul orei 18.30 pe platoul Statuii Regelui Ferdinand, cu intonarea imnului de stat "Deşteaptă-te, române!".

Adunați în spatele gardului care delimitează ansamblul arhitectural Duiliu Marcu, orădenii au urmărit momentul vizibil emoționați.

Mulțimea s-a dispersat rapid pe la atelierele de lucru manual şi căsuţele cu dulciuri sau vin cald din Târgul de Crăciun imediat ce militarii au părăsit platoul. Festivităţile de Ziua Naţională s-au încheiat, urmează sărbătorile de iarnă...