Dezvelită în urmă cu exact trei ani în Parcul Bălcescu, statuia Evei Heyman, realizată în amintirea copiilor evrei deportaţi din Oradea în mai şi iunie 1944, a fost donată oficial Primăriei, aşa cum era intenţia de la început.

Amintim că monumentul a fost realizat de Asociaţia Tikvah, condusă de Emilia Teszler, cu sprijinul sculptoriţei Flor Kent din Anglia, acesta fiind dezvelit pe 15 octombrie 2015.

Încă de la început, Asociaţia Tikvah a spus că va dona statuia memorială oraşului Oradea. Oferta a fost aprobată în Consiliul Local în 2016.

Luni, 15 octombrie, transferul a fost finalizat. Cu această ocazie, la monumentul din Parcul Bălcescu a avut loc un scurt eveniment comemorativ, la care au participat mai mulţi elevi de şcoală primară din Oradea.

Micuţii i-au citit mesaje Evei şi apoi au pus câte o pietricică pictată cu Steaua lui David, în semn de omagiu, pe soclul statuii inspirate de o fotografie a Evei Heyman.

Micuţa evreică a fost exterminată la doar 13 ani la Auschwitz. Înainte de a fi deportată, ea a ţinut un jurnal în ghetoul orădean. Memorialul a fost amplasat tocmai în fostul parc Rhedey, locul din care în mai şi iunie 1944 au plecat trenuri cu peste 30.000 de evrei bihoreni. 

Citeşte şi:

Eva s-a întors acasă: Memorialul dedicat copiilor evrei care au pierit în timpul Holocaustului a fost dezvelit în Parcul Bălcescu (FOTO/VIDEO)

Ghetoul groazei: La Oradea s-a aflat unul dintre cele mai sinistre ghetouri în care au fost umiliți și torturați evreii