Ploia nu i-a "înmuiat"! Circa 250 de orădeni au mărşăluit duminică seară în şosea protestând împotriva guvernării PSD.

La fel ca în fiecare duminică, manifestanții s-au adunat în jurul orei 18 pe platoul statuii Mihai Viteazul, din Piața Unirii, unde au scandat minute în şir: "PSD, ciuma roşie!", "Afară, afară, cu PSD din ţară!" şi "Să vă fie frică, Oradea se ridică!".

Sindicate... palide

În premieră, protestatarilor adunaţi în piaţă de organizaţia Oradea Civică li s-au alăturat şi o mână de sindicalişti de la BNS veniţi cu pancarte cu mesaje antiguvernamentale, fluiere şi vuvuzele.

"Din păcate am aflat despre participarea la miting abia vineri, aşa că ne-a fost destul de greu să ne mobilizăm", a explicat liderul BNS Bihor, Nicolae Morgovan.

Numărul mic al sindicaliştilor de pe platou a făcut ca parte din parcatele aduse pentru protest să rămână în piaţă până la încheierea marşului, dar asta nu a diminuat cu nimic atmosfera protestului.

Puţini dar hotărâţi, manifestanţii au cerut la portavoce înlăturarea guvernării PSD de la putere acuzând-o de dictatură şi protejarea corupţiei.

"Mulţi nu au venit astăzi la protest pentru că plouă, dar, metaforic vorbind, dacă nu facem nimic va veni o ploaie mult mai rea cu tunete şi fulgere", a avertizat unul dintre reprezentanţii organizaţiei Oradea Civică, Sebastian Duma, organizator al protestului.

Poziţia sa a fost întărită şi colegul său Alin Dobai. "Suntem aici ca să împiedicăm ca mâine să se instaureze iar dictatura. În decembrie 1989 trăiam ultimele zile ale unei dictaturi, nu vrem ca tot în decembrie să se instaleze alta", a spus protestatarul.

"Vrem să trecem!"

În jurul orei 19, pe o ploaie tot mai puternică, manifestanţii au pornit în marş spre strada Republicii. Însoţită de jandarmi, coloana a înaintat pe trotuar scandând lozinci anti-guvernamentale, a intrat pe Corso urmărită de privirile contrariate ale clienţilor din cafenele, pentru a se opri în faţa clădirii Prefecturii. În Parcul Traian protestatarii au scandat minute în şir "Demisia!" şi "Guvern de hoţi şi mafioţi!" şi "PSD, ciuma roşie!".

Abia pusă în mişcare, coloana s-a oprit imediat după colţul clădirii, când jandarmii le-au cerut manifestanţilor să circule pe trotuar, pentru a nu bloca traficul, conform aprobării date pentru miting. Cererea a stârnit revolta manifestanţilor.

"Nu poţi să ne înghesui în halul ăsta! Plouă, oamenii au umbrele, nu încap pe trotuar! Mergem pe şosea, pentru 20 de minute cât durează să trecem nu deranjăm circulaţia", a protestat un orădean.

Iritaţi de cererea jandarmilor, protestatarii au scandat iniţial "Jandarmeria, apără hoţia!", iar apoi "Vrem să trecem!". Ceea ce au şi făcut. Încolonaţi, protestatarii şi-au continuat marşul în şosea scandând lozinci anti-guvernamentale, în timp ce poliţişti rutieri blocau circulaţia pe podul Dacia pentru lăsa o bandă liberă protestatarilor.

"Cuib de hoţi şi mafioţi!"

Ajunşi în Piaţa 1 Decembrie, manifestanţii s-au oprit în faţa geamurilor sediului PSD şi au scandat, mai puternic ca oricând până atunci: "Cuib de hoţi şi mafioţi!", "În democraţie, hoţii-n puşcărie!", "PSD, ciuma roşie!", "Afară cu PSD din ţară!".

Protestatarii s-au lăsat duşi cu greu din faţa sediului gol, cu lumina stinsă, de parcă înauntru ar fi stat ascuşi însuşi liderul PSD, Liviu Dragnea, şi premierul Mihai Tudose.

"Dacă PSD rămâne la putere, în câţiva ani România va fi scoasă din UE şi din NATO. O să trăim ca în dictaturile latino-americane cu câţiva bogătaşi şi marea majoritate muritoare de foame", vorbeau între ei protestatarii.

Încet, coloana s-a urnit spre Piaţa Unirii, dar pe platoul statuii Mihai Viteazul a mai revenit doar nucleul dur al organizatorilor, majoritatea manifestanţilor oprindu-se în staţia de tramvai sau pe la maşinile parcate în strada Primăriei.

În jurul orei 20, manifestaţia s-a încheiat, în timp ce din boxele scoase pe platou răsuna imnul "Deşteaptă-te române!". Pentru circa 30 de oameni...