Doar aproximativ 30 de elevi, studenți și orădeni de toate vârstele s-au adunat vineri după-amiază, pe strada Republicii din Oradea, pentru a se alătura protestelor "Fridays for Future" inițiate în mai multe țări cu privire la problemele climatice și împotriva politicienilor care nu iau măsuri pentru a proteja planeta.

Puţini, dar buni

Participanţii cu pancarte în mâini au rezistat ploii slabe, dar reci, care a pornit în timpul evenimentului, atrăgând, prin gestul lor, şi alţi orădeni care se plimbau pe strada Republicii.

"Nu îmi ardeţi planeta", "Vă doare în CO₂T", "Noi plantăm, nu defrişăm", "Stop tăierilor ilegale" şi "Planeta e în mâinile noastre", sunt câteva mesajele de pe cartoane.

Unii dintre tineri au purtat şi pulovere imprimate cu motto-ul protestului internaţional "Fridays for Future" (Zile de vineri pentru viitor), pe care le-au primit de la filiala din Bucureşti, după cum au anunţat cele două organizatoare ale evenimentului, liceanca Andra Cloştorfeanu şi Denisa Pantea, masterandă la Psihologie. 

Protest modern

La fel ca săptămânile trecute, cea de-a patra ediţie a "Fridays for Future" Oradea a fost una pașnică.

Unul dintre tineri, Răzvan, le-a sugerat participanților să se împrăştie asemenea unei păduri pentru ca orădenii să treacă printre ei şi astfel să citească mai multe mesaje.

Făcând parte dintr-o generaţie care iubeşte digitalizarea, tinerii au venit "înarmaţi" şi cu un set de stickere pe care a fost imprimat mesajul "Ziua pentru acţiune climatică - 29.11.2019" şi un cod QR, care, odată scanat, deschide pagina de Facebook a echipei "Fridays for Future Romania" pentru ca doritorii să ţină pasul cu ceea ce se întâmplă în ţară dar şi în lume.

"Este pentru prima dată când vin la acest eveniment şi pot să spun că nu voi mai sta în casă. Noi suntem generaţia care putem aduce o schimbare societăţii şi cred că putem salva planeta. Însă mi-am dat seama că pe lângă faptul că trebuie să reciclăm şi să avem grijă de resursele epuizabile, trebuie să şi ieşim în stradă, să vadă oamenii că aceasta chiar este o problemă importantă", a spus Anura Bot, elevă în clasa a X-a la Colegiul Naţional Mihai Eminescu.

Ieşim pentru copii

Printre elevi şi studenţi s-au strecurat şi familii cu copii în braţe. "Ieşim în stradă pentru că ne pasă, pentru că vrem ca şi nepoţii copiilor noştri să se poată bucura de câmpiile, dealurile şi munţii pe care îi vedem noi astăzi. Nu mai putem fi indiferenţi la ceea ce se întâmplă chiar în faţa ochilor noştri", a spus Alexandra Sferlea Big, care a venit împreună cu soţul şi copii săi de 3, respectiv 6 ani jumate (foto).

Unii dintre orădeni au oferit chiar şi metode prin care putem ajuta planeta fără a ne schimba, de fapt, stilul de viaţă. "Am început de la lucruri mici, de a încerca să refuz tacâmurile din plastic şi a alege altele de metal, de a selecta mereu deşeurile pe sortimente şi chiar prin a avea mai mare grijă de animalele mele. Este important să începem cu lucruri mici, dar constante", a spus orădeanca Flavia Manolescu.

Spre finalul evenimentului, și-a făcut apariția și o tânără care a purtat cu mândrie o pancartă pe care scria "Human change, not climate change". Ariana Porciş (foto) este elevă în clasa a X-a la Colegiul Național Emanuil Gojdu şi, pentru că-şi iubeşte planeta, participă la mai multe activităţi organizate de asociaţia Ecotop, una dintre cele mai vechi organizaţii orădene ce are ca obiective protecţia mediului.

Viena pentru România

Protestul de vineri a fost organizat în sprijinul rezoluţiei adoptate joi de Parlamentul European, care a declarat că teritoriul continentului se află într-o "urgenţă climatică" şi sunt necesare implementarea cât mai rapidă a unor acţiuni care să reducă şi să oprească schimbările climatice. Europarlamentarii au cerut Comisiei Europene să asigure legislaţia necesară şi propunerile bugetare să fie pe deplin aliniate cu obiectivul limitării încălzirii globale la 1,5 grade Celsius.

Astfel de manifestări au avut loc, vineri, la aceeaşi oră în 17 oraşe din România şi în alte mii în lume. Un protest la care au participat sute de oameni a fost cel din faţa Ministerului Mediului din Viena, unde manifestanții au ridicat și un banner uriaş cu mesajul "Save Romanian Primary Forests". Potrivit agenţiei de presă Mediafax, protestatarii au vrut să atragă atenţia asupra mai multor firme austriece care anual toacă milioane de arbori din România fără a fi pedepsite.

Ideea protestelor a venit în urma iniţiativei adolescentei Greta Thunberg, care a devenit cunoscută în lume după ce i-a îndemnat pe elevii şi studenţii din Suedia, iar mai apoi din lume să protesteze cu regularitate împotriva liderilor politici mondiali şi a lipsei lor de reacţie faţă de schimbările climatice şi, mai ales, efectele lor.