Studenţi şi profesori ai Universităţii din Oradea au sărbătorit ziua de 1 Martie într-o manieră inedită. La apelul lansat de un grup de cadre didactice şi de reprezentanţi ai asociaţiilor studenţeşti, peste 200 de persoane s-au adunat, joi seară, în Piaţa Unirii, unde au făcut un mărţişor uman uriaş, în cadrul Festivalului Mărţişorului, aflat la prima ediţie.

Concret, fiecare participant a primit o pancartă, de culoare roşie, albă sau verde, şi a fost anume aşezat, astfel încât să creeze forma unui mărţişor, cu şnur cu tot. Desigur, însă, modelul rezultat nu s-a observat de la nivelul pieţei, ci va putea fi văzut doar în imaginile surprinse de o dronă care a survolat în acest scop centrul Oradiei.

Imagini care, speră organizatorii, vor ajunge şi în Cartea Recordurilor. De altfel, un reprezentant al asociaţiei care omologhează recorduri a fost prezent la evenimentul din Piaţa Unirii, tocmai pentru a-l observa şi pentru a vedea dacă poate fi inclus în celebra carte.

După ce au făurit mărţişorul, cei prezenţi au marcat şi anul în care se împlineşte un secol de la Marea Unire, aşezându-se în forma logoului Anului Centenarului, adică a simbolului intitulat "Hora" şi compus din numărul 100. Lipsa repetiţiilor pentru acest moment a fost evidentă, aşezarea participanţilor fiind destul de greoaie. Până la urmă, însă, logoul a fost recreat, iar reuşita aplaudată.

Mai mult, pentru a-şi exprima bucuria, toţi cei adunaţi în Piaţa Unirii s-au prins apoi într-o uriaşă horă a unirii. Ghidaţi de dansatori specialişti din asociaţia Folclor fără Frontiere, profesori şi studenţi deopotrivă au dansat, unii dovedindu-se pricepuţi, alţii mai degrabă stângaci.

Evenimentul s-a încheiat tot în ritmuri vesele. Studente ale Universităţii din Oradea au cântat melodii populare, iar colegii lor au dansat, fie pentru că într-adevăr se pricepeau, fie pentru că doreau doar să se încălzească, ţinând cont că afară erau -5 grade Celsius.

Festivalul a avut o pregnantă latură folclorică datorită faptului că, de câteva luni, Universitatea din Oradea are propriul ansamblu folcloric, "Datini din Bihor", coordonat chiar de prorectorul Ligia Burtă şi compus din profesori şi studenţi deopotrivă, alături de dansatorii profesionişti de la asociaţia Folclor fără Frontiere.