Săptămâna a început cu multe emoţii pentru cei aproape 400 de absolvenţi ai promoţiei 2019 a Facultăţii de Medicină şi Farmacie din Oradea, în Arena Antonio Alexe, înconjuraţi de aproape 2.000 de oameni dragi, părinţi, rude şi prieteni dornici să-i vadă în primul moment important al carierei lor de medici, farmacişti, asistenţi sau tehnicieni.

Pe lângă că a fost emoţionantă, ceremonia a fost una de-a dreptul sufocantă. Pentru că sistemul de ventilaţie din arenă nu funcţionează, sala s-a supraîncălzit, astfel că greu s-a putut respira fără evantaie sau orice hârtii care să mişte aerul. Ventilatoarele montate de organizatori pe suprafaţa de joc nu au reuşit să-i răcorească decât pe cei care stăteau direct în bătaia lor, mult prea puţini.

Arena Antonio Alexe

Absolvenţilor le-au vorbit, pe rând, decanul FMF, Adrian Maghiar, rectorul Universităţii, Constantin Bungău, preşedintele Senatului universitar, Sorin Curilă, prorectorul Ligia Burtă (totodată cadru didactic al FMF) şi şefa DSP Bihor, Daniela Rahotă (de asemenea, îndrumătorul promoţiei Medicină Generală). Fiecare, fireşte, i-a felicitat pe medicinişti, spunându-le totodată că îi aşteaptă să le fie colegi.

Premii pentru cei mai buni

Discursurile oficialilor au avut şi momente aparte. De pildă, decanul FMF, Adrian Maghiar, a spus că sub nicio formă nu se doreşte desprinderea facultăţii din Universitate şi înfiinţarea unei universităţi de medicină în Oradea, lăudând totodată actuala conducere a instituţiei pentru că, în ultimii trei ani, a investit în dotările FMF "cât nu s-a investit în zece ani".

"Vă asigurăm că nu ne dorim o universitate de medicină, dar dorim să fim respectaţi în cadrul comunităţii academice", i-a transmis Maghiar lui Bungău. Decanul a mai spus că este prima festivitate la absolvire la care nu este nevoit să le spună părinţilor că trebuie să-şi susţină financiar copiii şi în perioada rezidenţiatului, aşa cum au făcut-o în anii de facultate. "Nu mai e nevoie, pentru că în sfârşit această nobilă meserie este recunoscută şi remunerată corespunzător", a declarat Adrian Maghiar. Absolvenţilor, decanul le-a spus că "toată viaţa va trebui să învăţaţi".

Maghiar a avut şi o veste bună pentru absolvenţi, spunând că, graţie unor donaţii făcute de fundaţia facultăţii şi de Spitalul Pelican, vor primi premii în bani. Mai precis, şeful de promoţie de la specializarea Medicină Generală un premiu de 1.000 de euro, iar cei de la celelalte specializări câte 500 de euro.

Absolvenţi FMF

"Avem nevoie de minţile voastre"

La rândul său, rectorul Constantin Bungău le-a spus tinerilor că au pus doar bazele profesiei lor, iar de acum încolo vor trebui să se pregătească mai intens.

"În acelaşi timp, să vă focusaţi şi pe viaţa personală: căsătoriţi-vă, dăruiţi-vă copii şi părinţilor nepoţi. Este foarte important acest lucru. Rămâneţi să profesaţi în România, rămâneţi să profesaţi în Bihor şi în Oradea. Avem nevoie de minţile voastre sclipitoare", a mai declarat rectorul, intens aplaudat de toţi cei din sală.

Viitor medic, crescut în orfelinat

Preşedintele Senatului universitar, Sorin Curilă, a stârnit şi el aplauze, dar nu doar pentru sine, ci şi pentru unul dintre absolvenţii de la Medicină Generală, Valentin Perduş (foto). Tânărul a fost crescut în orfelinat, dar a reuşit să depăşească greutăţile întâmpinate până acum în viaţă, iar acum este unul dintre viitorii medici bihoreni.

Valentin Perduş

"Un absolvent provenit din casa de copii, care s-a zbătut din greu ca azi să fie absolvent de Medicină Generală. Dragă Valentin, mă bucur să fiu eu parte a familiei tale. Şi mă bucur ca tatăl tău pentru reuşita ta", a spus Curilă. Emoţionat, tânărul s-a ridicat în picioare şi a fost îndelung aplaudat de colegi, dar şi de toţi cei aflaţi în sală. Potrivit decanului Adrian Maghiar, şi Valentin va primi un premiu de la aceiaşi sponsori, în valoare de 500 de euro.

Ceremonia a fost una de durată, deoarece, după discursurile profesorilor, cei aproape 400 de tineri s-au dus pe rând pe scenă, să-şi ridice diploma. La final, emoţionaţi, ei au rostit jurământul lui Hipocrate.