Noul an şcolar a început, luni, pentru circa 90.000 de elevi din judeţul Bihor, cei mai emoţionaţi dintre ei fiind picii din clasele zero şi întâi, care s-au dus la şcoală însoţiţi de părinţi şi ţinând în mâini buchete de flori pentru învăţătoare.

Dezvoltarea Oradiei, în mâinile tinerilor

La rândul lor, micuţii au avut parte de surprize. La Şcoala Generală nr. 16, spre exemplu, elevii din clasa I B au fost aşteptaţi cu o sală de clasă colorată şi decorată cu copăcei şi panglici, precum şi cu câte un mic cadou de bun venit din partea învăţătoarei lor.

Emoţii au fost şi la Colegiul Naţional Emanuil Gojdu, unde învaţă elevi de gimnaziu şi de liceu. Încă de la ora 9.30, în curtea şcolii s-au adunat sute de elevi. Bucuroşti de revedere, mulţi dintre ei şi-au îmbrăţişat colegii înainte de a se aşeza în careu.

La ceremonie a participat, la fel ca în alţi ani, şi primarul Ilie Bolojan, care a subliniat importanţa educaţiei pentru dezvoltarea oraşului şi a vorbit despre istoria de 99 de ani a Colegiului.

"Dezvoltarea lui este legată în primul rând de oameni. E adevărat, sunt importante şi infrastructura şi dotările unui oraş, dar cel mai important lucru - şi de el se leagă şi dezvoltarea oraşului nostru - sunt oamenii. Ceea ce se întâmplă în şcolile din Oradea în aceşti ani este determinant pentru viitorul oraşului nostru. De modul în care elevii din Oradea sunt pregătiţi va ţine dezvoltarea Oradiei în anul următor", a spus edilul.

Colegiu românesc

Absolvent de Gojdu, Ilie Bolojan le-a mulţumit profesorilor colegiului că au menţinut "un standard ridicat de învăţământ". De asemenea, primarul a amintit că şcoala este înfiinţată în urmă cu 99 de ani, imediat după ce administraţia românească a preluat oraşul.

"La primăvară vom sărbători 100 de ani de administraţie românească în Oradea, iar în toamnă - 100 de ani de la  înfiinţarea liceului. Una din primele decizii ale Consiliului Dirigent al Transilvaniei a fost aceea de a înfiinţa şcoli româneşti în marile oraşe din Transilvania", a spus Ilie Bolojan, care le-a urat apoi tuturor elevilor din Oradea succes în noul an şcolar.

În timp ce unii dintre elevi au ascultat din primele rânduri ale careului discursurile susţinute de directorul Florin Nicoară, primarul Ilie Bolojan şi alţi invitaţi, alţi tineri, cei "cool", au stat în spate, discutând despre vacanţă, modă şi prieteni.

Împreună pentru Palat

La Liceul Greco-Catolic Iuliu Maniu, directoarea Antonia Nica le-a vorbit părinţilor, profesorilor şi elevilor şi despre incendiul catastrofal care a distrus Palatul Episcopal, din vecinătate.

Profesoara a spus că era în şcoală, când flăcările mistuiau clădirea, şi se gândea îngrijorată că focul s-ar putea extinde şi în liceu, ceea ce, din fericire nu s-a întâmplat. De asemenea, Nica i-a îndemnat pe cei prezenţi să sprijine reconstrucţia palatului, "să dovedim că suntem o mare familie".

La ceremonie a fost prezent şi episcopul Virgil Bercea, care a ţinut o slujbă şi un scurt discurs, vorbind despre importanţa educaţiei. De asemenea, a fost prezent consulul român din Gyula, Florin Vasiloni, şi inspectorul şcolar Gabriela Nan.

"Îmi place şcoala, poate e ciudat"

La Şcoala Gimnazială Oltea Doamna, deschiderea anului şcolar a avut şi un moment inedit. În locul discursurilor lungi şi plictisitoare, conducerea şcolii a dat prilejul elevilor să se exprime, şi nu oricum, ci în acorduri muzicale. Două dintre elevele şcolii au interpretat live câte o melodie "asezonată" evenimentului, stârnind aplauzele colegilor lor şi ale părinţilor strânşi în careu şi destinzând atmosfera altminteri destul de serioasă.

"Îmi place şcoala, poate e ciudat, îmi place şcoala, e adevărat", au fost versurile melodiei cântate de Ana Burescu (clasa a III-a B), în vreme ce Georgia Igna, elevă în clasa I A, a pus, prin cântecelul său, concluzia zilei: "Nu-i nimic pe lume mai frumos decât copilăria".

În scurtul său discurs, directoarea Florina Muscă le-a reamintit celor prezenţi care este viziunea Şcolii Oltea Doamna, preluată de la Rudolf Steiner: „Misiunea noastră este să îi primim pe copii cu veneraţie, să îi educăm cu iubire şi să îi trimitem mai departe în libertate”.

Potrivit purtătorului de cuvânt al Inspectoratului Şcolar Judeţean Bihor, Claudiu Damian, luni, în Bihor, au început şcoala aproximativ 90.000 de elevi. Manualele nu au ajuns încă în unele şcoli, însă reprezentantul IŞJ spune că acest lucru se va întâmpla în următoarele zile.

Smaranda Chişbora, Mădălina Sim