Grădina Zoologică din Oradea are o nouă atracţie. Este vorba despre papagalii vorbitori Lufitzi şi Roco, care au ajuns la Zoo joi şi care au început deja să vorbească cu angajaţii. Un filmuleţ cu conversaţia a fost postat pe pagina de Facebook a grădinii.

Donaţi, dar vizitaţi

Lufitzi şi Roco aparţin speciei Eclectus Roratus şi au fost donaţi de un orădean. "Proprietarul era mai tot timpul plecat de acasă şi a decis să doneze păsările, dar a promis că va veni să le viziteze des", a explicat purtătoarea de cuvânt a Administraţiei Domeniului Public, Loredana Buz.

Cei doi papagali au aproximativ zece ani şi sunt tineri, pentru că specia lor supravieţuieşte până la 50 de ani. Femela, Lufitzi, are capul şi aripile roşii, ciocul mare şi negru, iar spatele este de culoarea albastră-cobalt. Masculul, Roco, care a fost mai vorbăreţ la prima interacţiune cu angajaţii, are penajul verde-deschis, ciocul galben-portocaliu, iar părţile laterale de sub aripi sunt roşii şi albastre.

"Prietenii" lui Jako

Amândoi au o greutate de 500 de grame, iar lungimea lor este de 35 de centimetri. Orădenii care doresc să le vorbească pot să îi găsească în zona păsărilor exotice.

Aceştia nu sunt singurii papagali vorbitori ai Grădinii Zoologice. "Îl mai avem pe Jako, de mai mulţi ani, dar acesta este o specie de dimensiuni mai mici şi nu este atât de vorbăreţ", a mai adăugat purtătoarea de cuvânt.

Imită... ca un papagal

În filmarea postată pe pagina de Facebook ZOOO, cu conversaţia între Roco şi un angajat, se aude cum pasărea spune "Nu vreau" atunci când este întrebată dacă doreşte măr.

De asemenea, papagalul încearcă să imite vorbele pe care le aude, însă nu îi ies perfect.

Papagalii Eclectus sunt o specie rară, care trăiesc în păduri dese, cu smochini şi palmieri, din sud-estul Asiei, Noua Guinee, insulele Oceanului Pacific de Sud-Vest şi regiunile din nord-estul Australiei. Aceşti papagali sunt celebri în lume tocmai pentru abilităţile lor vocale, dar şi datorită coloritului viu al penajului.

Vezi mai jos conversaţia cu Roco!