45 de "maşini" pentru zbor, hidraulice, civile şi de război, realizate în mare parte din lemn după faimoasele schiţe ale lui Leonardo da Vinci au fost aduse la Oradea şi expuse, începând de vineri seară, în noul sediu al Muzeului Ţării Crişurilor din strada Armatei Române.

Între "maşinile" inventate de faimosul artist italian în urmă cu mai bine de 500 de ani şi expuse la Oradea se numără un tanc, un deltaplan, un fierestrău hidraulic, o bicicletă şi un străbunic al automobilului, maşina cu suspensie.

Vernisaj de seară

Expoziţia "Invenţiile unui geniu. "Maşinile" lui Leonardo da Vinci" a fost vernisată, vineri seară, în prezenţa mai multor oficialităţi, în frunte cu preşedintele Consiliului Judeţean, Pásztor Sándor, şi vicepreşedintele Ioan Mang, alţi invitaţi, între care episcopul romano-catolic Böcskei László, şi jurnalişti.

De asemenea, la vernisaj a participat şi Maurizio Passerotti, consulul onorific al României în regiunea autonomă Trentino Alto Adige, care – potrivit organizatorilor – a avut un rol în aducerea expoziţiei în Oradea.

Directorul Muzeului Ţării Crişurilor, Aurel Chiriac, a subliniat că Leonardo da Vinci a fost un vizionar, iar cele 45 de exponate disponibile bihorenilor şi turiştilor în perioada următoare o arată pe deplin.

Aduse din Florenţa

Exponatele au fost realizate în mare parte din lemn respectând întocmai schiţele lui Leonardo da Vinci, descoperite în celebrele "Codice", adică 5.000 de pagini cu desene artistice şi tehnologice realizate de geniul italian, care astăzi au ajuns în colecţii publice sau private, precum în Biblioteca Regală de la Castelul Windsor, la British Museum, în colecţia Bill Gates ori la Institutul Francez din Paris.

Machetele expuse în noul Muzeu al Ţării Crişurilor au fost aduse de la Muzeul Leonardo da Vinci din Florenţa, ca parte a unei expoziţii itinerante. În muzeul din Florenţa, numărul exponatelor este mult mai mare, însă acelea fac parte dintr-o expoziţie permanentă care nu poate fi transportată.

Invitaţie la "joacă"

Între cele 45 de exponate se numără 15 interactive, care pot fi mânuite de vizitatori pentru a le înţelege mecanismul. Celelalte "maşini" nu pot fi atinse, ci doar admirate, mecanismul din spatele acestora fiind proiectat în sălile de expoziţie, prin imagini 3D, pe mai multe monitoare.

În timpul unei vizite, curioşii vor descoperi "maşină cu suspensie" (foto), o machetă de dimensiuni mari, realizată după unul dintre cele mai cunoscute desene ale lui Leonardo. Este vorba despre un vehicul automotor, pe un mecanism cu arcuri, considerat o anticipare a automobilului modern.

De asemenea, este expus un tanc, de dimensiuni mici, gândit de Leonardo da Vinci în forma unei ţestoase, dar cu tunuri de jur împrejur. Maşina a fost schiţată pentru a fi acţionată de opt bărbaţi din interior printr-un sistem de angrenaje cuplat cu roţile acesteia.

Bicicleta lui da Vinci?

Mai sunt expuse, tot la dimensiuni mici, o macara cu platformă inelară, un reflector, un "automat", adică un străbunic al roboţilor, respectiv un perspectograf folosit de artiştii plastici pentru a obţine cea mai bună perspectivă asupra obiectelor pe care le pictau.

De asemenea, este expusă şi o bicicletă (foto) după schiţele găsite după moartea lui Leonardo. Se pare, însă, că bicicleta desenată în Codice i-ar aparţine ucenicului lui da Vinci, întrucât, spre deosebire de celelate, desenul nu are detalii tehnice. E posibil ca ucenicul lui da Vinci să fi copiat bicicleta după un model din atelierul maestrului.

În noul muzeu a fost atârnat şi un deltaplan realizat după ideile lui da Vinci, care este dotat cu o cârmă ce permite reglarea zborului. De asemenea, a fost expusă şi o paraşută (foto) care arată, încă o dată, cât de futuriste au fost ideile lui Leonardo. Acesta a specificat că paraşuta trebuia construită dintr-o pânză din in, cusută sub formă de piramidă pătrată regulată, cu baza piramidei de şapte metri. Astfel, oricine ar fi putut să sară de la înălţime fără niciun risc.

Liber la vizite!

Expoziţia va putea fi vizitată până în 10 iunie 2018. Muzeul Ţării Crişurilor este deschis în zilele de marţi, joi şi sâmbătă între orele 10 şi 15, respectiv miercuri, vineri şi duminică între orele 10 şi 18.

Grupurile (min. 15 persoane, max. 30 persoane) pot intra doar cu programare prealabilă la numărul de telefon şi fax: 0259/479918, între orele 9.00-15.30. Programările se vor face din jumătate în jumătate de oră pentru a se evita aglomeraţia, începînd cu ora 10.00, iar ultima intrare va fi permisă cu jumătate de oră înainte de închiderea programului muzeului.

Preţul biletelor: 12 lei – adulţi; 6 lei – elevi, studenţi, pensionari. Intrarea este gratuită la toate expoziţiile pentru copiii până la 4 ani, copiii din casele de asistenţă socială, veteranii de război, lucrătorii actuali şi pensionarii din reţeaua muzeistică naţională.

Persoanele cu dizabilităţi au acces în expoziţie folosind lifturile speciale, care funcţionează la cerere.