Centrul Oradiei a fost colorat vineri după-amiază de sute de copii îmbrăcaţi în straie populare din zonele lor de provenienţă. Parada lor a deschis, practic, festivalul "Asta-i datina străveche", care a adus în Oradea în total 12 ansambluri din Bihor, Suceava, Bistriţa Năsăud, Satu-Mare, Cluj, Sibiu şi Maramureş.

Startul defilării s-a dat la ora 13.20, unde fruntaş a fost ansamblul din Vatra Moldoviţei, Suceava, care a adus şi cozonaci împletiţi. Doi dintre membrii acestuia "puşcau" cu harapnicul (foto), un bici mare împletit din cânepă sau piele, cu codirişte scurtă, folosit la mânarea boilor, dar şi la urat, de Anul Nou.

La paradă au participat 9 dintre cele 12 ansambluri invitate, toţi cei peste 300 de copii fiind îmbrăcaţi în costume populare din zonele pe care le reprezintă.

Prima oprire a colindătorilor a fost la Instituţia Prefectului şi la Consiliul Judeţean, unde au umplut sala mare, folosită de cele două instituții. De data aceasta, oficialităţile nu au fost, însă, prezente, colindătorii fiind întâmpinați de Mihai Baneş, consilier în cadrul CJ.

Pe drumul spre Primărie, copiii au atras atenţia trecătorilor şi au binedispus prin colindele şi urările specifice de sărbători. În Piramidă, a fost întâmpinaţi de viceprimarul Florin Birta, care le-a mulţumit că de 10 ani vin mereu să-i colinde. Ultima oprire a fost la Biserica cu Lună, însă înainte colindătorii şi-au făcut şi o poză la bradul din centrul Târgului de Crăciun.

Festivalul "Asta-i datina străveche", organizat de Asociația Pro Bambini, va continua şi sâmbătă, de la ora 16, la Casa de Cultură a Sindicatelor, unde va avea loc concursul între ansambluri.

Invitată special va fi interpreta Năstăcuţa Iuga din Maramureş, iar intrarea este liberă.