Donaţie fără precedent făcută în proiectul pentru construirea primului spital de oncologie pediatrică din România. Grupul OMV Petrom a decis să ofere nu mai puţin de 10 milioane de euro pentru această cauză, iniţiată asociaţia Dăruieşte Viaţă şi susţinută exclusiv din donaţii.

Practic, prin donația oferită, proiectul poate fi dus la bun sfârșit, suma acoperind necesarul pentru finalizarea spitalului.

Proiectul prinde viață

"Noi, OMV Petrom, suntem foarte mândri să contribuim la construirea primului spital de oncologie pediatrică din România. Fiecare copil merită o şansă la viaţă şi am fost cu adevărat impresionată de numărul mare de români care sprijină acest spital cu donaţii. Există cauze care pot părea imposibil de realizat şi e nevoie de mult curaj pentru a porni la drum. Dar, când acestea sunt importante pentru un număr mare de oameni, visul va deveni realitate", a declarat, potrivit HotNews.ro, Christina Verchere, CEO OMV Petrom.

Iniţiatorarele acestui proiect, Carmen Uscatu şi Oana Gheorghiu, de la Asociaţia „Dăruieşte Viaţă”, au primit vestea emoţionate şi cu lacrimi în ochi.

Site-ul stirileprotv.ro scrie că proiectul a luat naştere în 2015, cu paşi mici şi timizi. De atunci, arată sursa citată, peste 1.700 de companii şi peste 250.000 de donatori s-au alăturat acestei cauze, astfel că, în acest moment construcţia are două etaje.

"Am pornit acest proiect cu gândul la copii care nu, nu au şansele copiilor care se tratează în Europa de Vest. În 2020 vom putea deschide acest spital. Să arătăm că în ţara lui nu se poate, acum se poate. Să arătăm ca afară, nu doar să minţim că o facem", a spus Carmen Uscatu, preşedintele Asociaţiei Dăruieşte Viaţă.

"Primul gând al părinţilor este să plece în străinătate şi într-o ţară din Europa din 2019 mi se pare cumplit şi faptul că oamenii ăştia nu au un loc în România e.. este anormal şi nu mai trebuie să tolerăm", a precizat Oana Gheorghiu, vicepreşedinte Asociaţiei Dăruieşte Viaţă:

Până acum, inclusiv cu banii primiţi vineri, asociaţia a strâns 26 de milioane de euro, mai scrie site-ul stirileprotv.ro.

Cum va arăta noul spital

Potrivit HotNews.ro, din cele 10 milioane de euro, 5 milioane de euro vor fi utilizate pentru achiziţia de echipamente medicale necesare pentru diagnosticarea şi tratarea cancerului la copii: un aparat de radioterapie, un aparat CT (computer-tomograf) şi echipamente pentru blocul operator precum şi pentru training-ul personalului medical şi auxiliar al spitalului. Restul de 5 milioane de euro vor fi utilizate pentru lucrări de instalaţii sanitare şi electrice şi amenajări interioare.

"Am pornit acest proiect de la zero, dar cu încredere că românii pot să-şi ia viaţa în mâini şi să-şi construiască singuri un spital, pentru copiii bolnavi de cancer. Am construit proiectul cărămidă cu cărămidă, datorită sprijinului extraordinar al oamenilor care au trimis SMS-uri şi au donat online, precum şi datorită companiilor care ne-au sponsorizat. Fiecare contribuţie, oricât de mică, ne-a ajutat să mergem înainte şi să ajungem în acest moment în care să obţinem acest sprijin masiv al OMV Petrom. Este cu siguranţă cea mai mare sponsorizare primită de Dăruieşte Viaţă pentru spitalul oncologic pentru copii şi ea ne ajută să încheiem proiectul conform calendarului stabilit", spune Carmen Uscatu.

"Decizia OMV Petrom este o adevărată şansă pentru copiii bolnavi de cancer din România şi pentru familiile lor şi o confirmare a investiţiei făcute de fiecare dintre donatorii şi dintre sponsorii noştri. Este o dovadă de solidaritate şi de cât de puternici putem fi toţi, cu mic şi mare, dacă suntem solidari. Ne dorim ca exemplul dat de OMV Petrom să fie urmat şi de alţii, firme sau donatori privaţi, aşa cum şi această companie a urmat exemplul a sute de mii de români şi a numeroase alte companii", afirmă Oana Gheorghiu.

Spitalul de Oncologie si Radioterapie Pediatrică va fi primul spital specializat în oncologie pediatrică din România şi va funcţiona în incinta spitalului Marie Curie din Bucureşti. Pacienţii vor avea acces la toate specialităţile pediatrice necesare pentru tratarea holistică a copiilor bolnavi de cancer (chirurgie, ortopedie, cardiologie, neurochirurgie, ORL etc).

Noul spital (video) va putea asigura tratarea, în fiecare an, a peste 300 de copii cu cancer, dar şi efectuarea a peste 9.600 de intervenţii chirurgicale oncologice şi non-oncologice.

Donațiile continuă

Conform HotNews.ro, lucrările de construcţie a spitalului au început în 2018. Proiectul va continua cu partea de instalaţii, design interior precum şi cu achiziţia de echipamente speciale şi pregătirea personalului.

Spitalul va avea 6 etaje şi o suprafaţă totală de 12.000 de metri pătraţi, cu un nou bloc operator, cu 7 săli de operaţii, secţii de chirurgie, neurochirurgie, oncologie, hemato-oncologie şi terapie intensivă. Asociaţia Dăruieşte Viaţă şi-a propus ca spitalul să fie dat in folosinţă în 2020. El va funcţiona ca spital public, în cadrul Spitalului Marie Curie, dar după proceduri medicale şi de management specifice unităţilor similare din Occident. 

Se estimează că în România sunt 5000 de copii bolnavi de cancer şi în fiecare an, alţi 500 de copii sunt diagnosticaţi cu această boală. Mai mult de jumătate dintre aceştia sunt trataţi în Bucureşti, în cele două centre existente (Marie Curie şi IOB), care nu pot răspunde în totalitate nevoilor.

"Cu siguranţă e nevoie de ajutorul nostru, al tuturor, în continuare pentru că după finalizarea lucrărilor la noul spital, Dăruieşte Viaţă va moderniza şi actulul spital Marie Curie. Oricine poate ajuta cu SMS la 8864 cu mesajul "spital"", mai scrie site-ul stirileprotv.ro

Vezi mai jos un reportaj pe șantierul primului spital oncologic pentru copii din România. Video: HotNews