Un incendiu uriaş a distrus, în noaptea de duminică spre luni, Muzeul Naţional din Rio de Janeiro, care adăpostea aproximativ 20 de milioane de piese şi abia împlinise 200 de ani de existenţă. O importantă parte dintre piese, de o valoare inestimabilă, s-au făcut scrum.

Potrivit site-ului stirileprotv.ro, pompierii şi angajaţii instituţiei au intrat să scoată cu mâinile goale exponatele aflate în câteva săli de la parter.

"Este un moment tragic pentru muzeologia din Brazilia", a declarat preşedintele ţării, Michel Temer, în vreme ce ministrul Culturii a admis că tragedia este consecinţa multor ani de neglijenţă.

Potrivit presei, specialiştii instituţiei au reclamat în repetate rânduri starea precară a unor părţi din clădiri, şi, culmea ironiei, în lipsa unor fonduri alocate de guvernul federal, muzeul încheiase recent un acord cu o bancă de stat pentru o investiţie masivă, destinată reabilitării clădirii şi instalării unui nou sistem de prevenire a incendiilor.

Site-ul stirileprotv.ro scrie că Muzeul Naţional din Rio de Janeiro a fost inaugurat pe 6 iunie 1818 şi era considerat al cincilea ca mărime din lume din punctul de vedere al patrimoniului, care include între altele colecţii de animale împăiate, ustensile indigene, mumii şi fosile. "Este cel mai mare muzeu de istorie naţională din America Latină, există de 200 de ani, avem colecţii inestimabile, obiecte strânse de Don Pedro I şi Don Pedro al II-lea, (n.r. împăraţi ai Braziliei), piese foarte rare", a spus directorul adjunct al instituţiei de cultură, Cristina Serejo.

Erau de asemenea expuse o colecţie egipteană, o alta de artă şi de obiecte din perioada greco-romană, colecţii de paleontologie, inclusiv scheletul unui dinozaur ori sau cea mai veche fosilă umană găsită în Brazilia.

În urmă cu 40 de ani, un alt incendiu a devastat Muzeul de Artă Modernă din Rio de Janeiro, ducând la dispariţia unor opere semnate de Pablo Picasso ori Salvador Dalí, prezentate acolo într-o expoziţie temporară.

"Văd clădirea care a fost şi reşedinţă imperială, aici a trăit împăratul Don Pedro al II-lea, înghiţită de flăcări, distrusă. Văd istoria ţării mele transformată în cenuşă. Erau colecţii nepreţuite. Sunt devastată", a spus Isabelle Ramalho, localnică.