Vasilica Viorica Dancilă, propunerea PSD pentru functia de premier, are 54 de ani si este europarlamentar PSD din anul 2009. Totodata, ea detine, din anul 2015, si functia de presedinte al Organizatiei Femeilor Social-Democrate.

Cine este Dancila

HotNews.ro face un portret al acesteia, publicand o serie de articole care ii contureaza un portret nu foarte magulitor.

Potrivit sursei citate, Viorica Dancila s-a nascut la 16 decembrie 1963 in Rosiorii de Vede si a devenit membru al Partidului Social Democrat in anul 1996, in organizatia PSD Teleorman, condusa ani la rand de Liviu Dragnea.

Astfel, potrivit CV-ului, aceasta are o diploma de licenta obtinuta in anul 1988 la Institutul de Petrol si Gaze si un masterat in Spatiul public european la Scoala Nationala de Studii Politice si Administrative (2006), potrivit CV-ului postat pe site-ul Parlamentului European. 
Viorica Dancila a fost profesoara la Liceul din Videle in perioada 1989 - 2009, iar ulterior inginer la OMV Petrom.

Inainte de anul 2009, cand a fost alesa prima data europarlamentar pe listele PSD, Viorica Dancila a detinut functii atat in cadrul PSD, cat si al administratiei locale - consilier local in Videle si consilier judetean in Teleorman. 

In partid, Dancila a detinut functia de vicepresedinte al organizatiei PSD Teleorman. Dancila a fost, de asemenea, presedintele Organizatiei de Femei a PSD Teleorman.

HotNews noteaza ca Dancila a fost si protagonista unui incident electoral mai putin obisnuit in campania electorala pentru alegerile prezidentiale din 2009. Ea a fost palmuita atunci de un membru PDL, la Videle.

Primarul orasului Videle a abordat-o atunci pentru a ii reprosa ca numeroase afise ale PDL fusesera rupte. In timpul discutiei, din masina primarului a coborat un barbat care i-a dat o palma Vioricai Dancila.

Fără răspuns

Publicatia citata dezvaluie si ca europarlamentara a ajuns in atentia presei dupa un interviu publicat pe data de 14 iulie de revista Parlamentului European. Publicatia Politico.eu, a Parlamentului European, a scris atunci ca "eurodeputata PSD a dat un stralucitor exemplu de cum sa refuzi sa raspunzi". "Desi i-au fost adresate doar intrebari soft, nu a raspuns la nici una. Invitata sa-si descrie stilul politic in trei cuvinte, a avut nevoie de 39. Nu a evocat nici o realizare care si-ar putea suprinde cititorii, nici nu a reusit sa numeasca o carte care a inspirat-o", a scris politico.eu, care a precizat ca Dancila n-a fost in stare sa numeasca o persoana care a inspirat-o. 

Sursa citată redă şi interviul integral, intr-o traducere publicata de Romania Libera.

1. Cum aţi descrie stilul dumneavoastră politic / de conducere în trei cuvinte?
Viorica Dancila: Permiteţi-mi să revin puţin şi să descriu trei principii care mă conduc în activitatea mea politică, pentru că ele influenţează, fără îndoială, ceea ce numiţi "stilul meu politic". Aceste principii sunt echilibrul, iniţiativa şi comunicarea, deschiderea spre ideile altor persoane.

2. Ce realizare personală i-ar surprinde pe oameni?
Erau momente când trebuia să mă confrunt cu dificultăţi, dar de fiecare dată am găsit puterea să mă ridic şi să continuu. Fiecare dintre noi se confruntă cu astfel de momente. Ceea ce contează este găsirea puterii, în noi înşine, de a continua proiectele noastre, întotdeauna ghidate de principiile noastre.

3. Care a fost cea mai inspirată şi mai influentă carte pe care aţi citit-o şi de ce?
Îmi place să citesc şi încerc să citesc ori de câte ori găsesc timp. Şi cred că ceea ce citim, în ansamblu, ne influenţează, ne modelează gândirea şi de a vedea lumea, chiar şi modul nostru de a trata dificultăţi sau provocări.

4. Dintre persoanele cu care aţi lucrat, cine v-a inspirat cel mai mult şi cum?
Nu am un model, în viaţă sau în politică. Am preferat să observ şi să studiez realizările persoanelor pe care le-am întâlnit de-a lungul carierei mele, să înţeleg punctele forte şi slăbiciunile lor, să învăţ din greşelile lor.

5. Care este cea mai mică schimbare pe care aţi făcut-o în cariera dumneavoastră care a avut cel mai mare impact pozitiv?
Primul meu proiect politic a fost la nivelul administraţiei locale. Am muncit din greu şi am învăţat mult, în timp. Scena s-a schimbat de la nivel local la nivel european, însă tenacitatea şi dorinţa mea de a lucra din greu şi de a face schimbări pozitive au rămas aceleaşi.

Ce părere are despre Ordonanţa 13

In februarie 2017, in plina criza provocata de adoptarea Ordonantei 13 si proteste de strada de amploare in Romania, cele mai mari de dupa Revolutie, Viorica Dancila sustinea, intr-un discurs in Parlamentul European:

"Curtea Constitutionala a constatat ca unele prevederi ale Codului Penal nu erau constitutionale. Drept urmare, Guvernul PSD-ALDE a dat Ordonanta de Urgenta pentru a reglementa acest lucru. Acelasi lucru a fost folosit anterior de Guvernul Ciolos si de Guvernul Boc. Guvernul presedintelui Iohannis, Guvernul Ciolos, a operat 151 de modificari, realizate in secret, fara nicio consultare publica. De ce, domnule comisar, nu ati spus si atunci ca Romania a facut un pas inapoi? Mai mult, o serie de modificari operate de Guvernul Ciolos au incalcat fundamental drepturile omului."

Discursul Vioricai Dancila in Parlamentul European in februarie 2017, pe tema OUG 13:

Ce avere are

HotNews publica si detalii ce tin de averea propunerii PSD, notand ca aceasta detine, impreuna cu sotul ei, o avere insemnata.

Cei doi au mai multe imobile in judetele Brasov, Dolj si Teleorman, conturi de zeci de mii de euro, dar si venituri mari. Astfel, Viorica Dancila isi permite sa fie generoasa cu PSD. Potrivit declaratiilor de avere, a cotizat la PSD cu 20.000 lei in perioada ianuarie-octombrie 2016, iar in mai 2014 a donat catre PSD 40.000 lei.

Impreuna cu sotul sau, detine doua terenuri intravilane, unul de 544 mp in judetul Brasov si altul de 1.200 mp in comuna Giurgita, judetul Dolj. De asemenea, detine un teren agricol de 2 hectare in comuna Giurgita, Dolj. 

Sotii Dancila au doua apartamente, unul de 100 mp in Videle, Teleorman, si unul de 44 mp in Ploiesti. Mai au o casa de locuit de 140 mp in Giurgita, Dolj, si o casa de vacanta in judetul Brasov.

Detine un autoturism Volkswagen Passat fabricat in 2014. 

In ultima declaratie de avere (iunie 2017), sunt trecute conturi bancare in valoare de peste 68.000 euro, 17.000 dolari si peste 183.000 lei.

Tot in ultima sa declaratie de avere, Dancila a mentionat ca indemnizatia anuala de europarlamentar a fost de circa 78.000 euro, iar sotul sau Cristinel Dancila a castigat din functia de manager la OMV Petrom 436 mii lei. La aceasta rubrica s-a strecurat si o greseala: in loc sa scrie "indemnizatie manager" in dreptul veniturilor obtinute de sot, a trecut "indemnizatie manager".