Viorica Dăncilă a fost aleasă, sâmbătă, în funcţia de preşedinte al PSD, devenind astfel succesorul lui Liviu Dragnea la conducerea partidului, după ce acesta a fost condamnat şi încarcerat în urmă cu o lună. Dăncilă este prima femeie aleasă în această funcție în rândul Partidului Social Democrat.

Potrivit HotNews.ro, prmierul a câştigat cursa "fără nicio emoţie", cu voturile a 2.828 de delegaţi. Pe locul doi în lupta pentru funcţie s-a clasat Liviu Pleşoianu (715 voturi), după ce în cursă se înscriseseră şi Şerban Nicolae (375 de voturi) şi Ecaterina Andronescu (50 de voturi).

Eugen Teodorovici a fost ales preşedinte executiv, cu 2.463 de voturi, în timp ce contracandidatul său, Daniel Suciu, a fost votat de 1.358 de delegaţi. Secretar general a dost desemnat Mihai Fifor (2.366 de voturi), contracandidaţii săi obţinând mult mai puţin: Gabriel Petrea 717 delegaţi voturi, iar Codrin Ştefănescu a obţinut 466 de voturi. 

De la "forţele iadului" la autostrăzi

Discursurile au fost în principal mobilizatoare, concentrate în jurul mesajelor că PSD e un "partid puternic", "capabil", care "a demonstrat". "Guvernarea nu a fost perfectă, dar cu siguranţă a fost eficientă. Avem motive să fim mândri", a susţinut Viorica Dăncilă în faţa delegaţilor, anunţând că va face o „autostradă cap-coadă”.

"Românii ne spun că nu am făcut destule investiţii în autostrăzi, aşa e. Am făcut investiţii în segmente, însă oamenii vor o autostradă de la un capăt la altul. Mă angajez în faţa dvs. că vom face o autostradă cap-coadă. Am demarat analiza pentru a vedea care este proiectul cel mai bine pliat pe dorinţele românilor. Îl vom finanţa de la bugetul de stat. Nu voi mai tolera niciun fel de întârziere!", a spus Dăncilă de la tribuna PSD. 

În discursul său, premierul a spus că PSD a înţeles mesajul dat de români la alegerile europarlamentare, astfel că va abandona preocupările obsesive legate de Justiţie de pe vremea lui Dragnea şi va ieşi din izolarea europeană.

Contracandidatul ei, Liviu Pleşoianu, şi-a concentrat discursul în jurul condamnării lui Dragnea, spunând că sentinţa "nu a fost fixată întâmplător", la o zi după alegerile europarlamentare, şi că "a însemnat o miză electorală". "N-o să spun că nu mi-e foarte clar sau nu dacă statul paralel există. Eu cred că există", a spus Pleşoianu, adăugând şi că "forţele iadului" au atacat PSD.

"Căile nevăzute ale online-ului trebuie să ne preocupe, pentru că ele au făcut diferenţa în aceste alegeri", a spus, între altele, şi Ecaterina Andronescu, cu privire la rezultatele alegerilor europarlamentare.

Oprişan, huiduit

Congresul extraordinaral PSD  nu a fost lipsit de incidente, Marian Oprişan fiind huiduit pe scenă de mai mulţi social-democraţi, acesta explicând momentul prin faptul că s-a arătat "intransigent" faţă de fostul lider, Liviu Dragnea.

"Huo!", "Du-te acasă, nesimţitule!", "Lasă-ne!", "L-ai trădat pe Dragnea", s-a auzit din sală în momentul când Oprişan a urcat pe scenă. Liderul PSD a renunţat în final să mai susţină discursul. "Se pare că nu vor să mai vorbim", a spus Oprişan şi a coborât de pe scenă.

Oprişan a dat vina, ulterior, pe organizaţiile de Dolj, Olt şi Teleorman, susţinând că el nu se simte jignit. "PSD a fost jignit. Eu voi continua să spun ce gândesc, indiferent dacă le place sau nu unora", a spus el. Eu sunt adversar de multă vreme şi nu am fost de acord cu ideile lor, i-au pus pe delegaţi să se răzbune, fiindcă am fost intrasigent faţă de Liviu Dragnea şi voi rămâne în continuare. Poţi să vorbeşti cu fluierăturile a trei organizaţii despre principiile PSD. Organizaţia Olt, Dolj şi Teleorman. Da cu premeditare, pentru că eu am anunţat faptul că vreau să vorbesc la Congres, încă de aseară în CEx", a declarat Marian Oprişan.

Oprişan a postat pe Facebook o scrisoare adresată colegilor din PSD în care le transmite acestora că nu doreşte ca partidul să se mai lase călcat în picioare de "indivizi care şi-au bătut joc de România" şi că nu trebuie mai întoarcă şi celălalt obraz.