Liderul PSD Liviu Dragnea a ajuns, luni, în jurul orei 17.20, la Penitenciarul Rahova, într-o maşină Dacia Duster aparţinând Poliţiei.

În faţa penitenciarului, a fost aşteptat de mai mulţi protestatari, care i-au strigat "Cu Dragnea la puşcărie", l-au huiduit, au gesticulat, iar unul a şi aruncat hârtie igienică pe maşina în care se afla Dragnea.

O diversiune

Merită precizat că pentru ducerea şefului PSD la închisoare a fost creată o diversiune, o maşină Skoda, cu geamuri fumurii, plecând în trombă de la locuinţa lui Dragnea cu mai bine de jumătate de oră înainte ca proaspăt condamnatul politician să fie dus, cu maşina Poliţiei, să-şi ispăşească pedeapsa.

O parte dintre jurnaliştii care aşteptau în faţa casei lui Dragnea au pornit imediat în urma maşinii Skoda. Pentru a crea impresia că liderul PSD se ascunde pe bancheta din spate a maşinii, pe scaunul din dreapta şoferului a fost pusă strategic o cămaşă albă.

Informaţiile de la acea oră indicau că Dragnea urmează să se predea la Secţia 2 de Poliţie din Bucureşti.

Mai multe televiziuni au transmis, aşadar, live drumul maşinii în care se credea că se află Dragea prin Bucureşti. De mai multe ori pe drum bucureştenii s-au apropiat de maşină, au aplaudat, au arătat semne obscene şi chiar au lovit cu pumnii autoturismul.

Direct la Rahova

Abia după ce primul autoturism a dat câteva ture prin centrul Bucureştiului, de la locuinţa lui Liviu Dragnea a ieşit tot în trombă autoturismul Dacia Duster, al Poliţiei, tot cu geamuri fumurii.

Pe drumul spre Penitenciarul Rahova, un bărbat, care a întâlnit maşina Poliţiei în trafic, a reuşit să surprindă o imagine clară cu Liviu Dragnea în maşină, în drum spre puşcărie, şi a postat-o pe Facebook.

La Rahova, protestatarii i-au strigat "Hoţule!" şi "Cu Dragnea la puşcărie!", fugind după maşina Poliţiei. 

(video: România TV)

3 ani şi 6 luni

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a pronunțat, luni, verdictul definitiv în dosarul DGASPC Teleorman, în care liderul PSD, Liviu Dragnea, a fost acuzat de instigare la abuz în serviciu şi în care a fost condamnat la 3 ani şi 6 luni de închisoare cu executare.

În esență, magistrații au admis apelurile împotriva sentinței și au desființat, în parte, sentinta inițială cu privire la unii inculpați din dosar. În vreme ce mai mulți inculpați au fost achitați sau au primit pedepse cu suspendare, în ce-l privește pe Liviu Dragnea, însă, instanța a menținut decizia inițială, de 3 ani de închisoare și 6 luni cu executare.

Liderii PSD, pozează "unitatea" într-un "moment dificil"

Premierul Viorica Dăncilă a declarat, într-o conferință de presă la finalul ședinței convocate la PSD după condamnarea la trei ani și jumătate de închisoare a liderului PSD, Liviu Dragnea, că, indiferent de sentimentele pentru Dragnea, condamnarea acestuia reprezintă un moment dificil pentru PSD, care "trebuie să iasă întărit".

Ea a spus că marți vor avea loc două ședințe ale PSD, în care liderii PSD vor stabili pașii de urmat și vor lua împreună deciziile. Dăncilă, care a venit la declarații însoțită de mai mulți lideri ai partidului și de o parte a miniștrilor, a ținut să sublinieze din nou că nu va demisiona din Guvern și că în partid nu există tabere.

Viorica Dăncilă a venit însoțită de mai mulți lideri ai PSD, între care Olguța Vasilescu, Marian Oprișan, Paul Stănescu, și de o parte a miniștrilor, și a anunțat că, potrivit statutului PSD, ea a preluat șefia partidului. Ea a susținut că PSD va trece cu bine peste aceste momente dificile, că este un partid unit și că nu există tabere. De asemenea, Viorica Dăncilă a anunțat că marți va avea loc o ședință a Comitetului Executiv Național al PSD. Viorica Dăncilă a mai susținut că pentru Liviu Dragnea și pentru familia sa condamnarea la închisoare este o dramă, iar PSD este alături de el.

Presa centrală scrie însă că, în timp ce Liviu Dragnea se afla în drum spre penitenciar, Viorica Dăncilă și președinții de filiale s-au întâlnit la sediul PSD pentru a prelua puterea în partid, după ce, duminică seara, se ceruse deja demisia președintelui. Viorica Dăncilă, susținută de Marian Oprișan, Niculae Bădălău și Paul Stănescu, a anunțat că a preluat, deocamdată neoficial, președinția interimară a PSD, până la un Congres care va fi organizat probabil în vară.

"Rapiditatea cu care s-au mișcat baronii și premierul a fost provocată de mutarea gândită de Liviu Dragnea pentru propria sa succesiune, respectiv instalarea Liei Olguța Vasilescu în fruntea partidului, secondată de fidelii săi, Codrin Ștefănescu, Cătălin Rădulescu, Mircea Drăghici, astfel încât partidul să fie controlat în continuare de ei. Surse participante la discuția din sediul PSD din Băneasa au declarat că oamenii lui Dragnea au fost reduși rapid la tăcere, deși Codrin Ștefănescu a încercat să se impună în fața colegilor. Sursele citate susțin, totodată, că toți oamenii lui Dragnea vor fi schimbați din funcții, maine, la ședința CEX, unde Viorica Dăncilă va numi un nou secretar general în locul lui Codrin Ștefănescu și un nou trezorier în locul lui Mircea Drăghici, el însuși urmărit penal pentru nereguli cu banii partidului", scrie Digi 24.