Elena Udrea şi Alina Bica au fost reţinute, miercuri, de autorităţile din Costa Rica.

Potrivit agenției de știri Mediafax, care citează un anunț al Organismului de Investigaţii Judiciare din Costa Rica, cele două prietene au fost ridicate în baza unor mandate Interpol emise la cererea României.

Elena Udrea a fost reţinută miercuri, în jurul orei locale 10, în zona Sabana Oeste, în timp ce Alina Bica a fost reţinută în jurul orei locale 14.00 în zona Sabana Este.

Autorităţile au postat o înregistrare în care este prezentată reţinerea Elenei Udrea (VIDEO).


Autorităţile din Costa Rica au colaborat cu Direcţia de Informaţii - echivalentul SRI din această ţară - şi cu INTERPOL pentru această operațiune. 

Potrivit unui comunicat citat de Digi24, cele două erau fost investigate, supravegheate şi monitorizate de ceva timp de autorităţile din Costa Rica. Ambele aveau alerte roşii în baza de date a INTERPOL, ca urmare a condamnărilor primite în România, în dosare de corupţie.

Fostul ministru şi fosta şefă a DIICOT au fost plasate sub ordinele Curții Penale din San José. Reținerea lor în Costa Rica nu înseamnă însă și o extrădare imediată.

Complicat cu extrădarea

Costa Rica și România nu au un tratat bilateral de extrădare, dar Costa Rica a aderat la un tratat internațional prin care este de acord să extrădeze cetățeni acuzați de fapte de corupție, mai scrie Digi24.ro.

Presa locală a scris că, din cauza cererilor de azil depuse de Elena Udrea şi Alina Bica, cele două nu pot fi extrădate imediat. Tribunalul ar putea să aprobe măsuri preventive, până când autoritatea pentru migraţie va decide dacă le acordă sau nu statut de azilant.

De altfel, avocatul Veronel Rădulescu a declarat, joi dimineaţă, că şansele de extrădare pentru Elena Udrea din Costa Rica sunt minime, dat fiind că a născut recent, iar fetița are cetățenie costaricană, precizând că bebelușul a rămas în îngrijirea mamei acesteia şi a lui Adrian Alexandrov.

Dosare peste dosare

Elena Udrea are o sentință definitivă de șase ani închisoare, iar Alina Bica trebuie să execute patru ani de închisoare. Ambele au pe rolul instanțelor din România și alte dosare decât cele în care au primit deja sentințe definitive.

Elena Udrea a fost condamnată la începutul lunii iunie, definitiv, la 6 ani de închisoare în dosarul „Gala Bute” pentru luare de mită şi abuz în serviciu. Ea plecase în Costa Rica din luna februarie și fusese dată în urmărire.

Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a declarat atunci că extrădarea Elenei Udrea, care a depus o cerere pentru obţinerea statutului de refugiat politic, este posibilă chiar şi în absenţa unui acord bilateral în acest sens. El a adăugat că există un precedent. De asemenea, ministrul a explicat că durata procesului de extrădare depinde de legislaţia din Costa Rica.

Pe de altă parte, mai menționează Digi 24, Curtea de Apel Bucureşti tocmai a decis, luni, instituirea sechestrului pe toate bunurile mobile şi imobile deţinute de fostul ministru Elena Udrea, până la concurenţa sumei de 4,7 milioane de euro, în vederea confiscării speciale. Decizia a fost luată de magistraţi într-un alt dosar, cel în care Elena Udrea a fost trimisă în judecată de procurorii DNA pentru trafic de influenţă şi spălare a banilor, alături de jurnalistul Dan Andronic, acuzat de mărturie mincinoasă.

Refugiată cu proprietăţi

În ceea ce o privește pe Alina Bica, fosta şefă a DIICOT a cerut încă din ianuarie statut de refugiat politic în Costa Rica. 

În 26 iunie, fosta şefă a DIICOT, Alina Bica, a fost condamnată definitiv, de magistraţii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, la 4 ani de închisoare cu executare în dosarul în care era acuzată de favorizarea făptuitorului. Pe de altă parte, fosta şefă a DIICOT Alina Bica a fost achitată de Înalta Curte în dosarul privind mita pentru clasarea cauzei în care a fost implicat omul de afaceri Horia Simu. 

În ambele dosare, ea fusese condamnată la închisoare cu executare în primă instanţă. Ea a fost dată oficial în urmărire generală de Poliţia Română în luna iunie.

Alina Bica a fost judecată şi într-un al treilea dosar, privind despăgubirea frauduloasă a omului de afaceri Gheorghe Stelian de către Autoritatea Naţională pentru Restituirea Proprietăţilor (ANRP). Și în acest dosar a fost achitată, dar decizia nu este definitivă. Alina Bica era acuzată de abuz în serviciu și luare de mită.

Udrea și Bica și-ar fi cumpărat inclusiv proprietăți imobiliare în Costa Rica.

UPDATE: Au fost arestate

Elena Udrea şi Alina Bica vor sta în arest preventiv două luni, în Costa Rica, în timp ce va fi efectuată procedura de extrădare în România, a decis o instanţă judiciară, conform site-urilor de ştiri CRhoy.com şi AmeliaRueda.com, citate de Mediafax.

Elena Udrea și Alina Bica s-au prezentat joi seară în fața unei instanțe din Costa Rica, cu propunere de arestare, după ce miercuri seară cele două au fost reținute de agenți Interpol însoțiți de membri ai Direcţiei pentru Informaţii şi Securitate din Costa Rica, potrivit Diario Extra.

Biroul pentru consultanţă tehnică şi Relaţii internaţionale al Parchetului General din Costa Rica a transmis că a iniţiat procedurile de analizare a cererilor României de extrădare a Elenei Udrea şi Alinei Bica. Cererile de extrădare vor fi analizate separat.