Ediţia 2018 a celui mai greu maraton din lume, Arctic 6633, o cursă de aproape 620 de kilometri în apropierea cercului polar, a fost câştigată de românul Tibi Uşeriu. Bistriţeanul în vârstă de 44 de ani câştigă pentru al treilea an consecutiv acest concurs, performanţă unică în istoria competiţiei.

Uşeriu a ajuns la punctul final al cursei în noaptea de joi spre vineri, după 173 de ore în care a străbătut pe jos traseul competiţiei. El a trecut linia de finiş fluturând steagul României, cu logo-ul Centenarului.

“Tibi Uşeriu a finalizat ediţia 2018 a maratonului 6633 Arctic Ultra pe primul loc în condiţii de viscol”, au anunţat organizatorii maratonului.

Tibi a transmis primele gânduri, imediat după ce a ajuns la linia de sosire, într-o intervenţie telefonică pentru Tăşuleasa Social: "Am terminat! Măi am intrat într-o furtună, patru ore, ai de capu’ meu! O fost cât pe ce să mă scoată ăştia! Deci o fost ceva... ai de capu’ meu! La mişto... o fost cireaşa de pe tort! Mă bucur c-am terminat-o. Îi mult, mult mai grea decât ce-o fost înainte. Deci, ultima parte, asta de 160 de kilometrim îi numai urcări şi coborâri, exact ca prima, după aia aproape 300 de kilometri de ice-road, ceea ce m-o mâncat. Dar aşa, per total, e mult, mult mai grea decât ce-o fost în anii trecuţi. Dar na, de asta am venit: să o termin, şi mă bucur şi că am câştigat-o. Mulţumesc celor care m-or urmărit, vouă că mă suportaţi, sponsorilor care m-au ajutat şi mă ajută în continuare, şi să ne vedem cu bine, acasă! Cu drag!".

Pe data de 9 martie, ora 20.30, ora României, patru români au luat startul celui mai greu maraton de pe planetă - 6633 Arctic Ultra, însă trei dintre ei au abandonat cursa în prima zi a competiţiei din cauza problemelor de sănătate şi a temperaturilor extreme din apropierea Polului Nord. Singurul care a mers mai departe a fost Tibi Uşeriu, bistriţeanul reuşind încă de la primii kilometri să preia conducerea cursei şi, după 7 zile, vineri dimineaţa puţin după ora 1.00 (ora României) a ajuns la final.

A X-a ediţie a maratonului arctic a fost una aniversară, organizatorii pregătind un traseu nou, mai lung cu 57 de kilometri decât în anii precedenţi, traseu care a inclus parcurgerea unei porţiuni de 280 de kilometri pe Ice Road, un fluviu îngheţat, unde temperaturile sunt extreme.