Doi liberali din Bihor se numără printre cei 15 parlamentari care au reclamat agenţia de publicitate Papaya Advertising la Autoritatea pentru Protecţia Copilului, din cauza unui spot creat înainte de referendumul pentru familia tradiţională.

Alături de alţi 8 PNL-işti, 3 PSD-işti, un membru ALDE şi un reprezentant al minorităţilor, bihorenii Ioan Cupşa şi Florica Cherecheş se întreabă dacă videoclipul cu pricina nu lezează interesul superior al copilului, dar şi dacă agenţia avea acordul părinţilor pentru a filma copiii.

Perdanţi reclamagii

Clipul "Copiii referendumului" a fost realizat de Papaya Advertising şi lansat pe 1 octombrie de Comunitatea Declic, pentru a îndemna la boicotarea referendumului pentru redefinirea familiei. În videoclip, inspirat de seriarul HBO "Povestea slujitoarei", mai multe fete sunt întrebate ce sărbătoresc pe 6 şi 7 octombrie, răspunsul fiind că, în acele zile, "printr-o mobilizare exemplară, părinţii voştri au reuşit să se întoarcă la valorile tradiţionale", la îndemnul "partidului şi al conducătorilor". În timp ce privesc arderea pe jug a unor persoane, fetiţele repetă sloganul PSD de la ultimele alegeri parlamentare, "Îndrăzneşte să crezi".

În timp ce în mediul online videoclipul a "prins" bine, politicienii s-au arătat deranjaţi. Pe 10 octombrie, deci imediat după ce referendumul a fost invalidat, din lipsă de cvorum, 15 parlamentari au adresat o întrebare scrisă Gabrielei Coman, preşedinta Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Copilului şi Adopţie. "Copiii folosiţi în spotul video Papaya Advertising au acceptul părinţilor pentru a filma în acest videoclip şi dacă s-a respectat interesul superior al copilului?", se arată în adresa semnată inclusiv de bihorenii Cupşa şi Cherecheş.

Pe lângă ei, au mai iscălit PNL-iştii Mihalescul Dumitru, Popescu Pavel, Fădor Angelica, Ardelean Ben-Oni, Sighiartău Robert-Ionatan, Gheorghe Andrei Daniel, Ioniţă Antoneta, Neagu Nicolae, PSD-iştii Jivan Luminiţa-Maria, Titus Corlăţean, Gabriel-Beniamin Leş, Cătăniciu Steluţa-Gustica (de la ALDE) şi Groşaru Andi-Gabriel (Minorităţi).

Spot anchetat

Fără să facă propria anchetă în baza acestei adrese, preşedinta ANPCA a redirecţionat-o Poliţiei Bucureşti. Urmarea? Direcţia de Investigaţii Criminale a Poliţiei a deschis o anchetă pe numele agenţiei, chemându-l pe Robert Tiderle, administratorul Agenţiei, la o întâlnire pentru a "clarifica" cele semnalate.

Întâlnirea cu pricina a avut loc marţi. "I-am informat pe poliţişti că toţi copiii prezenţi în clip au acordul părinţilor, există contracte pentru fiecare între Papaya Advertising şi aceştia. De altfel, aceste contracte există la ANPC, aşa că nu înţeleg de ce autoritatea nu a făcut singură aceste verificări şi a fost nevoie să sesizeze Poliţia", a declarat Robert Tiderle, marţi, pentru g4media.ro.

"Mi-a plăcut modul în care s-a comportat Poliţia, ei nu au nicio vină, împreună am ajuns la concluzia că anchetează în premieră un spot publicitar", a mai spus Tiderle. "Am demonstrat că nu au fost abuzaţi emoţional, cât despre abuzul economic invocat de parlamentari în sesizarea lor - nici noi, nici Poliţia nu ştiam ce înseamnă. Ştim că la fiecare contract există şi o remuneraţie".

"Republica Socialistă România e istorie"

Ancheta declanşată de Poliţie a fost asupru criticată de specialiştii din domeniu. Antreprenorul şi omul de comunicare Dragoş Stanca a îndemnat întreaga industrie media şi comunicare, cu organizaţiile ei, "să condamne public acest gest".

"Nu ştiu despre voi, dar eu nu vreau să trăiesc într-o ţară în care să ajung să dau cu subsemnatul la Poliţie - la Direcţia Pentru Investigaţii Criminale (say, what?) - pentru o campanie de comunicare (bună, rea, discutabilă, pe gustul meu sau nu, e total irelevant câtă vreme nu a încălcat vreo lege) doar pentru că nu le e pe plac unora care, vremelnic, au ajuns prin Parlament. Oricât şi-ar dori unii, azi, să o reînvie, Republica Socialistă România e istorie. Şi istorie trebuie să râmână", a scris Stanca, pe Facebook.

Cherecheş: Noi nu am făcut plângere penală, am trimis o simplă întrebare 

"Un număr de deputați și senatori am trimis o simplă întrebare în care am intrebat-o pe șefa Direcției pentru Protecția Copilului dacă acei copii care au fost folosiți în clip au acordul părinților și dacă imaginea lor nu va fi afectată. Noi nu am făcut plângere penală, nu putem fi acuzați de ceva ce nu am făcut," a declarat deputatul Florica Cherecheș pentru Hotnews.ro.  

Aceasta a explicat și cum s-a ajuns ca sesizarea să aibă antetul grupului PNL, şi nu al Grupului Ecumenic de Rugăciune: "Inițial noi am făcut întrebarea pe o foaie simplă și am făcut-o printr-o colegă consilieră. Din cauza asta am și ratat momentul, pentru că noi am făcut-o înainte de referendum. Pentru că a fost respins, o consilieră din cadrul grupului a trecut totul pe o foaie de antet. De aici a apărut această eroare. Da, semnatarii sunt persoane care suntem membri ai Grupului Ecumenic de Rugăciune", a mai precizat Cherecheș.