În Australia, oamenii se simt ca în infern. Incendiile de vegetaţie s-au extins mult prea mult, iar autorităţile au dat ordine de evacuare pentru mai multe oraşe. Mii de oameni fug din faţa flăcărilor, peste 1.000 de case au fost deja distruse de foc, iar unii australieni şi-au pierdut viaţa în mijlocul incendiilor. 

Bilanțul în acest moment este de 18 morți, 17 dispăruți, 1.400 de case distruse și 5 milioane de hectare arse, scrie digi24.ro. În ceea ce privește animalele, situația este de-a dreptul dezastruoasă: 500 de milioane de animale, reptile şi păsări au fost ucise de flăcări, inclusiv mii de koala. În statul New South Wales a fost decretată stare de urgenţă pentru cel puţin 7 zile. 

Mai îngrijorător este că situaţia se agravează pe zi ce trece, focul continuând să înghită suprafeţe tot mai mari din sud-estul ţării, iar fumul a ajuns până în Noua Zeelandă. Sute de kilometri de coastă, o zonă turistică foarte populară, au fost vizate de ordine de evacuare, dar scăparea nu este facilă, deoarece multe drumuri au fost închise.

A fost lansată o operațiune amplă pentru a-i evacua pe cei rămaşi captivi în anumite staţiuni, care vor fi salvaţi pe mare și pe calea aerului.

Incendiile de vegetaţie au început în septembrie, când în Australia încă era primăvară, și nu dau semne să se oprească. Sâmbătă, temperaturile sunt prognozate să depăşească 40 de grade Celsius de-a lungul coastei de sud, ceea ce creşte probabilitatea apariţiei de noi focare.