Circa 30 de persoane au participat, sâmbătă, între orele 14 şi 17, în Capitală, la un miting organizat cu mesajul "Respect Jandarmeria Română". Evenimentul a avut loc în Piaţa Constituţiei, în faţa Parchetului General, iar, potrivit site-ului adevarul.ro, a fost avizat de primăria Capitalei.

Oamenii au avut mesaje de susţinere a jandarmeriei, precum "Je suis Ştefania", cu trimitere la femeia jandarm bătută la mitingul din 10 august de huligani şi salvată de un protestatar, sau "Respect Jandarmeria". 

Participanţii au strigat ”Cinste lor, jandarmilor!”, ”Procurorul general a avut dosar penal” şi ”Demisia”, arată News.ro.

„Am considerat că este moral ca aceia care încă mai gândim în țara asta să transmitem un mesaj de susținere jandarmilor, împotriva cărora este declanșată o adevărată vânătoare de vrăjitoare. Susțin întru totul faptul că, dacă în urma unei anchete serioase și obiective se va demonstra fără urmă de îndoială că anumiți jandarmi și-au depășit atribuțiile să suporte rigorile legii. Însă până atunci consider că este total imoral ca asupra unei întregi instituții să se arunce anatema , consider că este o încercare de decredibilizare totală a instituțiilor ce asigură ordinea publică”, a arătat Mihaela Marinescu, femeia care a făcut cererea pentru autorizarea mitingului.

Digi24 menționează că inițiativa organizării unui miting de susținere a jandarmilor a fost lăudată de publicațiile apropiate PSD și de Sputnik.md, site-ul în limba română al principalului instrument de propagandă a Kremlinului. Acesta din urmă a titrat „Amplă manifestare publică de susținere a Jandarmeriei Române”.

La acţiune au participat circa 30 de persoane, deşi autorizaţia a fost făcută pentru 100 de persoane, arată adevarul.ro.

De altfel, scrie sursa citată, în timpul acestui miting, câţiva tineri au transmis un alt mesaj Jandarmeriei Române de sub Arcul de Triumf. Aceştia au desfăşurat un banner cu mesajul "Pe aici nu veţi mai trece".

Mitingul a fost organizat după ce Jandarmeria a fost acuzată că a intervenit în forţă şi a făcut exces de zel la mitingul diasporei din 10 august. Peste 400 de persoane au fost rănite, iar Parchetul General face o anchetă cu privire la modul de intervenţie a Jandarmeriei. Numărul persoanelor care au depus plângeri în dosarul violenţelor de la protest a depăşit cifra de 700, mai scrie adevarul.ro.

Ministrul de Interne, Carmen Dan, a anunţat că ancheta internă a Jandarmeriei Române a descoperit şase cazuri în care 10 jandarmi ar putea fi autori ai unor fapte de natură penală la mitingul din 10 august din Piaţa Victoriei.

Reprezentanţii Jandarmeriei au susţinut că intervenţia de la miting a fost pe deplin justificată şi că dispozitivele au fost dimensionate în raport cu violenţele, fiind "eminamente defensive", iar acţiunile au fost reactive. La rândul său, ministrul Carmen Dan spunea că intervenţia Jandarmeriei a fost una legitimă, de restabilire a ordinii publice, justificată de provocările huliganilor.