Primarul Timişoarei, Nicolae Robu, a pedepsit, luni seara, firmele care au refuzat să-şi mute cablurile în subteran. Împreună cu alţi angajaţi ai Primăriei, Robu s-a dus în centrul Timişoarei şi a tăiat cablurile ajungând la ele cu ajutorul unei autoscări.

O bună parte a centrului Timişoarei a rămas astfel fără internet, televiziune şi telefonie.

Robu a spus că a recurs la acest gest extrem fiindcă reprezentanţii furnizorilor acestor servicii au sfidat în mai multe rânduri solicitările Primăriei de a muta cablurile în subteran şi le-au lăsat pe stâlpi. 

"Am anunţat destul de demult că vine momentul în care declanşăm pur şi simplu o campanie de tăiere a cablurilor pentru a-i obliga pe proprietarii lor să le ducă în subteran. Au fost notificaţi, răsnotificaţi, dar, din păcate, niciodată nu s-au dovedit constructivi. În această seară am stabilit că vom fi aici şi eu şi colegii care se ocupă de problemele acestea şi vom începe să tăiem cablurile. Au auzit şi acum sunt şi unii proprietari prezenţi aici şi îşi taie singuri cablurile. Nu ştiu câte persoane vor fi afectate, mie îmi pare foarte rău pentru cetăţeni, pentru că ei nu au nicio vină, ei sunt abonaţi la diverşi operatori pentru diverse servicii, de vină sunt furnizorii respectivi, că nu-i respectă pe abonaţii lor, că dacă i-ar fi respectat, nu ar fi creat această situaţie. Ei bine, se va face cu ghilotina dacă nu merge cu vorba bună. Vom continua şi nu ne vom opri până când nu vom scăpa oraşul de cabluri aeriene", a declarat, potrivit hotnews.ro, Nicolae Robu.

Edilul n-a stat pe margine. După ce şi-a pus o cască de protecţie, el a urcat pe autoscară şi a retezat un cablu.

În timpul "misiunii", un trecător i-a strigat că poate e vorba de un cablu care ajunge la Primăria Timişoarei. "Şi dacă merge la primărie, asta e, sper să nu meargă la primărie, dar hotărârea este fermă, scăpăm oraşul de cabluri aeriene. Nu ştiu unde merge, noi nu vrem să lăsăm pe nimeni fără Internet, fără televiziune, fără telefonie, nu vrem asta, dar nici nu mai putem tolera ca oraşul să fie plin de cabluri aeriene", i-a răspuns Nicolae Robu, potrivit pressalert.ro.

După operaţiune, edilul a spus, satisfăcut, "victorie".

Reprezentanţii unor firme de cablu au aflat de acţiunea Primăriei şi au sosit în zona centrală cu echipe de intervenţie să-şi demonteze singuri firele, pentru a nu fi distruse, urmând să găsească soluţii pentru a le îngropa cât mai repede, scrie news.ro.

"La noi la UPC între 800 şi 1.000 de abonai sunt afectaţi, doar pe partea de business, fără persoane fizice. Avem şi persoane fizice, dar nu ştiu câţi. Ştiu că am mai încercat să discutăm la Primărie, s-au făcut anumite tronsoane subterane, pe porţiuni, dar asta e tot ce ştiu, un procentaj prea mic. Acum aşteptăm să vedem, să vedem până unde se taie, să găsim o variantă, dacă există. Poate să dureze o zi, o săptămână, o lună", a declarat, potrivit aceleiaşi surse, Sebastian Huluţa, reprezentant UPC România.

Acţiuni similare vor avea loc şi în alte zone ale oraşului, au avertizat reprezentanţii Primăriei Timişoara.