Un adevărat masacru a avut loc în Sri Lanka, în ziua de Paşte. Cel puţin opt explozii devastatoare au avut loc duminică în hoteluri şi în biserici din capitala Colombo şi alte două localităţi, în timp ce oamenii sărbătoreau Paştile catolice.

Autorităţile au raportat că cel puţin 160 de oameni au murit în aceste atacuri, din care 35 sunt cetăţeni străini. De asemenea, numărul răniţilor este uriaş, de cel puţin 400.

Premierul Ranil Wickremesinghe a convocat o reuniune de urgenţă a consiliului de securitate. "Condam ferm aceste atacuri laşe. Le cer sri-lankezilor să rămână uniţi în aceste momente tragice", a scris pe Twitter premierul.

Deocamdată, nimeni nu a revendicat atacurile.

Preşedintele României, Klaus Iohannis, a reacţionat şi el cu privire la acest masacru. Pe Twitter, şeful statului a condamnat "oribilul atac asupra unor oameni nevinovaţi, în duminica Paştelui" şi a transmis condoleanţe celor afectaţi, invocând şi libertatea religioasă şi de credinţă care trebuie apărată.

UPDATE:

Ministrul Afacerilor Externe, Teodor Meleşcanu, a anunţat că nu au fost identificaţi, până acum, români printre victimele atentatelor din Sri Lanka, dar un grup de copii români a fost dus la o unitate militară din zonă, scrie mediafax.ro.

"Au fost duşi la o bază militară, probabil că însoţitorul a luat legătura cu familiile. Dacă e nevoie să ia legătura şi cu ambasada ca să putem să îi ajutăm. Daca nu ne dau semnal, noi nu avem cum. E vorba despre copii de şcoală generală şi sunt plecaţi în schimb de experienţă şi vizite în zonă. Încercăm să luăm legatura cu ei", a declarat Meleşcanu, la România Tv.

Acesta a anunţat că orice român are nevoie de ajutor să apeleze la numărul 0094777882539, urmând ca la nivelul ministerului să fie constituită o celulă de criză.

Între timp, autorităţile din Sri Lanka au anunţat că bilanţul atentatelor a crescut la 207 morţi şi peste 450 de răniţi. 

Guvernul din Sri Lanka a decretat duminică blocarea temporară a reţelelor de socializare, pentru a împiedica difuzarea de informaţii incorecte şi false cu privire la valul de atentate care a lovit insula. Încă nu se ştie cine au fost teroriştii, dar trei persoane au fost arestate.