Întors pentru câteva zile la şefia Teatrului Regina Maria din Oradea, actorul şi regizorul Daniel Vulcu a susţinut, vineri, într-o conferinţă de presă că scena rotativă la care se lucrează în cadrul unui proiect transfrontalier coordonat de Teatrul Szigligeti a fost "proiectată greşit" şi nu va putea fi folosită în condiţii optime.

"Pe ultima ştangă se pune ciclorama sau fundalul scenei, care pică undeva la trei sferturi din turnantă (n.r. - scena rotativă), o taie. Deci tu montezi un decor şi ca să-l întorci, ieşi în afara scenei. Nu mai poţi să pui fundal. Poţi eventual să faci artificii. Este, clar, greşit proiectată şi poate spune orice specialist de teatru chestiunea asta", a afirmat managerul, chiar în zona scenei, arătând spre ceea ce a prezentat el ca fiind anomalii.

Daniel Vulcu a mai susţinut că şi "tehnicieni" din Teatru i-ar fi spus despre problemă: "Mi-au spus: veniţi să vedeţi cum au distrus scena".

La solicitarea presei, managerul Teatrului Szigligeti, Czvikker Katalin, a transmis un punct de vedere scris pe această temă, spunând că problema prezentată de Vulcu nu există, "rugându-l" pe acesta să nu folosească proiectul Teatrului Szigligeti într-un "război" cu care instituţia din urmă nu are de-a face.

Czvikker s-a referit, astfel, la faptul că Daniel Vulcu duce o bătălie cu Consiliul Judeţean de anul trecut, când a fost mazilit nelegal din funcţie. De altfel, afirmaţiile despre scena turnantă au fost făcute de Vulcu la finalul unei conferinţe de presă în care a vorbit tocmai despre acest conflict.

Pe scurt, şefa Teatrului Szigligeti susţine că în spatele ştăngii pe care a indicat-o Daniel Vulcu ar mai exista una, pe care se poate monta fundalul pentru anumite spectacole, iar scena va fi folosită la capacitate maximă.


Punctul de vedere transmis de Czvikker:

"Referitor la declaraţiile făcute astăzi de d-l Daniel Vulcu, Teatrul Szigligeti doreşte să facă următoarele precizări:

Teatrul Szigligeti respinge încercările de a fi implicat în conflictul existent la nivelul conducerii Teatrului Regina Maria.

Gestionarea lucrărilor de reabilitare a scenei teatrului îi revin Teatrului Szigligeti conform protocolului înregistrat la Teatrul Szigligeti cu numărul 2909 din 29.11.2017, semnat şi de d-l Vulcu. Lucrările începute în vara acestui an se desfăşoară conform proiectului şi contractului de execuţie, fiind supravegheate şi controlate în mod regulat de către Biroul Regional pentru Cooperare Transfrontalieră Oradea Pentru Graniţa România – Ungaria (BRECO), autoritatea responsabilă pentru monitoring. 

D-l Daniel Vulcu, fără a fi implicat în sarcinile complexe de implementare a proiectului, fără o consultare cu vreun specialist, după o vizită scurtă făcută fără autorizaţie pe un şantier în lucru, trage concluzii pripite despre o lucrare încă nefinalizată. 

Dorim să informăm publicul ambelor teatre că, în spatele ştăngii menţionate de dânsul, mai există o altă ştangă pe care se poate monta fundalul fără a exista problemele invocate, astfel suprafaţa scenei rotative a fost maximalizată. Prin urmare, aceasta va putea fi folosită fără probleme, fapt ce se va demonstra la spectacolul Teatrului Szigligeti în seara de Revelion.

În ultimii ani, colaborarea între cele două instituţii a fost caracterizată de respect reciproc, atât sub conducerea domnului Daniel Vulcu, cât şi sub conducerea interimară a doamnei Elvira Rîmbu, de aceea îl rugăm respectuos pe domnul Vulcu ca cea mai mare investiţie în infrastructura culturală bihoreană să nu fie folosită într-un război care nu ne priveşte. Teatrul Szigligeti este onorat că are ocazia să gestioneze o lucrare de o asemenea anvergură în folosul ambelor teatre orădene şi al publicului acestora. 

Czvikker Katalin
manager"