Operaţie în premieră naţională la Spitalul Municipal din Oradea. Digi24 Oradea anunţă că o tânără în vârstă de 19 ani care ajunsese să cântărească doar 31 de kilograme a fost operată de chirurgii orădeni, astfel că va primi o nouă şansă la o viaţă normală.

Pacienta, Beata Varga, din Târgu Mureş, suferă de o afecţiune foarte rară şi foarte greu de depistat, sindromul Dunbar. Coşmarul ei a început în urmă cu 4 ani cu o cură de slăbire, când, în loc să ajungă la greutatea potrivită, a slăbit foarte mult.

"Când am ajuns la kilogramele dorite, nu am mai putut să mă opresc. Am început să umblu la nutriţionişti, la gastroenterologi, fiindcă mă durea foarte tare stomacul. Am început să mănânc ca un om normal şi după asta nu am pus pe mine niciun kilogram", a povestit jurnaliştilor pacienta Beata Varga.

Drama ei a fost cu atât mai mare cu cât, în ciuda investigaţiilor amănunţite şi a tratamentelor costisitoare, într-o primă fază, medicii nu au reuşit să-i pună un diagnostic corect. "Cei mai mulţi puneau pe baza faptului că a ţinut cura de slăbire şi spuneau că de acolo vin toate aceste lucruri şi că este pe bază de stres. În cei patru ani am trăit un calvar", a povestit mama pacientei, Ana Maria Varga.

Un medic din Târgu Mureş a pus diagnosticul corect: sindomul Dunbar, o boală extrem de rară care afectează circulaţia sângelui la nivelul stomacului şi ficatului şi provoacă tulburări ale digestiei. Incidenţa acestei afecţiuni este de una din 100 de mii de persoane, însă cel mai important şi dificil este depistarea corectă a acesteia, scrie Digi24.ro.

Medicul din Tg Mureş a fost şi cel care a recomandat intervenţia chirurgicală. "A zis că va vorbi cu mai mulţi chirurgi şi să vedem care să o accepte să facă operaţia, cum e foarte riscantă şi e foarte rară. Cei mai mulţi medici nu întâlnesc în cariera lor o asemenea boală", spune mama pacientei.

Soluţia a venit de la medicii de la spitalul din Oradea, care s-au încumetat să o opereze pe tânără, folosindu-se de instrumente de câţiva milimetri.

"Am reuşit să operăm această pacientă printr-un abord laparscopic şi nu doar prin laparscopie, ci prin minilaparoscopie. Este o tehnică destul de nouă la nivel internaţional, folosim nişte instrumente extrem, extrem de puţin agresive, de 3 milimetri, astfel încât trauma, ca să zic aşa, chirurgicală pentru pacient este minimă", a explicat chirurgul Viorel Dejeu, care făcut echipă cu încă doi medici. "Dificultatea cea mai mare au avut-o colegii care s-au ocupat înainte de pacient şi anume de a diagnostica această afecţiune care este foarte rară şi destul de greu de diagnosticat", a completat el.

La rândul său, chirurgul vascular Erno Jerizcska a arătat că operaţia a fost foarte complexă. "Trebuie să vă daţi seama că vorbim de o structură care se află în epicentrul organismului între extrem de multe organe importante, extrem de dificil de ajuns acolo", a detaliat dr. Erno Jerizcska.

Digi24 Oradea mai notează că operaţia a fost realizată pentru prima dată în România. "Tehnicile de minilaparoscopie sunt destul de rar utilizate la noi în ţară şi nu numai la noi în ţară, vorbim de un aspect destul de rar pe plan mondial chiar", a mai precizat dr. Erno Jerizcska.

De altfel, mama tinerei a ţinut să puncteze şi omenia medicilor orădeni:  "Dacă medicul e o fire mai prietenoasă, şi bolnavul parcă se simte mai altfel. Şi domnul doctor aşa este, cum ne-a văzut a zâmbit. Şi eu îi mulţumesc din suflet că a acceptat operaţia riscantă", a spus Ana Maria Varga.

Beata Varga a fost operată la începutul acestei săptămâni, iar pentru că starea ei este bună, externarea ei a fost programată pentru vineri. "Acum sper că totul o să fie bine şi pot să mă bucur de viaţă", le-a spus tânăra jurnaliştilor orădeni.

Vezi mai jos reportajul Digi24 Oradea!