Primarii oraşelor Oradea (Ilie Bolojan), Cluj (Emil Boc), Timişoara (Nicolae Robu) şi Arad (Gheorghe Falcă) au semnat, sâmbătă, la Timişoara, actul pentru formarea Alianţei Vestului (AVE) care îşi propune să ducă la o dezvoltare accelerată a acestei zone a României, prin atragerea de fonduri europene şi nu numai.

Dezvoltare împreună

În cadrul evenimentului de formare a Alianţei Vestului, primarul Oradiei a vorbit despre unirea forţelor celor patru semnatare şi despre înfiinţarea unei Asociaţii de Dezvoltare Interregională pentru atragerea de fonduri europene.

"Scopul nostru este ca, punând împreună forţele şi energiile noastre, să facem ca oraşele noastre să fie mai prospere. Credem că cele patru oraşe aliate, acţionând în comun, să fie mai accesibile şi atractive pentru investiţii din fonduri europene. Unul dintre obiectivele imediate este să construim o Asociaţie de Dezvoltare Interregională care să fie partener al Guvernului pentru ca în exerciţiul financiar viitor să aibă un capitol dedicat. Acesta este un obiectiv important şi credem că suntem un partener care poate fi luat în calcul pentru un astfel de proiect pilot în România", a spus Ilie Bolojan.

Edilul Oradiei a mai subliniat că se va pune accent şi pe conectarea mai bună între cele patru oraşe pe şosele şi căi feroviare, dar şi din punct de vedere "al ideilor, al sistemelor informatice, al mediului universitar". Toatea acestea, a menţionat primarul orădean, se doresc a fi "un baraj pentru migrarea românilor în Europa": "Studiile arată că o bună parte din români optează pentru o migraţie internă. Această dezvoltare economică pe care o urmărim ne propunem să fie un factor de atracţie pentru ca cei care caută un viitor mai bun să îl găsească în România". Tot Bolojan a spus "vom extinde modelele de bună practică între noi".

Aeroporturi, centuri, metrou... 

Primarul Nicolae Robu, gazda evenimentului, a declarat că la baza platformei AVE stă Declaraţia de la Alba Iulia de acum 100 de ani.

"Am lansat Alianţa Vestului între Timişoara, Cluj-Napoca, Arad şi Oradea, iniţiativă menită să ne permită să facem mai mult decât am făcut până acum, să fim mai performanţi, să ieşim din tiparele pe care statutul nostru de primar ni le conferă la nivel teritorial, strict pe raza unităţilor unde ne-am asumat responsabilităţi. La baza platformei noastre stă Declaraţia de la Alba Iulia, promovăm câteva principii cum ar fi al dezvoltării comunităţilor", a spus Robu.

Obiectivele comune asumate de Alianţa Vestului sunt, potrivit lui Robu, "accelerarea proiectului Autostrăzii Transilvania, susţinerea Autostrăzii Timişoara - Belgrad, dezvoltarea unui tren de mare viteză între cele patru oraşe, finalizarea centurilor, dezvoltarea aeroporturilor, a unei reţele de transport public intraregional şi interregional, creşterea mobilităţii ecologice prin proiecte de tramvai, troliebuz, metrou metropolitan, sprijinirea parteneriatului public privat prin proiecte de infrastructură".

Potrivit acestuia, Alianţa Vestului rămâne deschisă, dar nu "de-a valma", pentru a putea rămâne concentrată pe obiective concrete.

Primarul municipiului Cluj-Napoca, Emil Boc, a precizat că iniţiativa nu are niciun fel de legătură cu vreun proiect de separatism teritorial şi nu doreşte să pună sub semnul întrebării statul naţional unitar român.