Orădenii care vor să ajungă la mare cu trenul de Mangalia sunt nevoiţi să se aşeze la coadă la miezul nopţii chiar şi cu o lună înaintea călătoriei pentru a putea să îşi cumpere bilete la vagonul de dormit sau cuşetă. Şi nici atunci nu este sigur că prind!

Vinerea trecută, când urmau să se pună în vânzare biletele pentru trenul din 11 august, o orădeancă, soţul şi fetiţa de 10 ani a acestora s-au aşezat din timp la coadă ca să fie printre primii care îşi cumpără bilete după miezul nopţii. Doar că, surpriză, când să le vină rândul, au constatat că biletele spre mare erau deja epuizate. Culmea este că nici pe aplicația online nu s-au putut baza!

"Eram de la ora 22 în gară. Eram circa 40 de persoane. Noi eram numărul doi la ghişeu. S-a dat startul pentru vânzarea biletelor la ora 24 şi 10 minute, călătorul din faţa mea a achiziţionat un bilet cu un loc la vagonul de dormit, urmam noi care doream trei locuri la vagonul de dormit sau cuşetă şi ni s-a spus că sunt deja epuizate. Mai erau doar bilete pe scaun", a reclamat femeia BIHOREANULUI.

"Întreb, totuşi: "când aţi reuşit să le eliberaţi, că de două minute aţi dat startul?". Menționez că eram logată și online, dar, evident site-ul nu era funcțional, era blocat. Răspunsul doamnei a fost: „păi, de fapt nici nu existau locuri libere la vagon de dormit și la cușetă”, a mai transmis orădeanca.

Aceasta este cu atât mai revoltată cu cât biletele nu sunt tocmai ieftine: „Mă întreb unde și cum s-au epuizat biletele. Eram nr. 2 la ghișeu. Este evident că „tâmpiții” ca noi puteam sta și cu 3 zile înainte la rând și tot degeaba, pentru că ele sunt deja rezervate cuiva! Iar „tâmpiții” care așeaptă aiurea în gară să achite 1.400 lei pe 3 bilete dus-întors 2 adulti și un copil - bani mulți de altfel - suntem tratați ca niște idioți. Mai bine ne spunea cucoana că nu are rost să așteptăm, că de fapt nu sunt locuri din start, au avut ei cui să le rezerve”.

BIHOREANUL a solicitat CFR Călători un punct de vedere pe această temă, dar până la ora transmiterii acestui articol Biroul de Presă nu a revenit cu un răspuns.

Situaţia frustrantă are la bază proasta gestiune a vagoanelor de dormit sau în sistem cuşetă implementată de la nivelul conducerii SNCFR.

Parcă în bătaie de joc, pe lângă că biletele pentru grupuri de peste 30 de persoane, cum sunt copiii care merg în tabără, se vând cu 60 de zile înaintea călătoriei fără ca epuizarea lor să fie anunţată călătorilor obişnuiţi, SNCFR a redus, în loc să crească, numărul locurilor la vagonul de dormit sau cuşetă.

Practic, unei garnituri de tren i se ataşează doar două vagoane cu câte 30 - 48 de locuri de la care conducerea societăţii de căi ferate se aşteaptă să satisfacă toată cererea din partea călătorilor din judeţele Cluj-Napoca, Oradea şi Satu Mare.

Astfel, ceilalţi călători sunt nevoiţi să îşi rupă spatele circulând ore în şir pe scaun...